Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Veurne
Archiefbeeld.  Foto:  BELGA

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in Veurne, zo maakte het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bekend. Om een verdere verspreiding te voorkomen, wordt het nog aanwezige pluimvee geruimd. Er wordt ook een beschermingszone van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld en een bewakingszone van 10 kilometer.

‘De nieuwe zones komen bovenop de zones die begin december werden afgebakend naar aanleiding van besmettingen in Alveringem en net over de grens in Frankrijk. In al deze zones zijn bijkomende maatregelen genomen om vogelgriep te bestrijden’, aldus het FAVV. Het gaat onder meer om een verbod op het verplaatsen van pluimvee, andere vogels en broedeieren. Doorvoer is wel toegelaten. Daarnaast moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

In de rest van het land blijft intussen de ophokplicht gelden die vorige maand werd ingevoerd, ook voor particulieren. Bij een verhoogde sterfte of ziektesymptomen, moet een dierenarts gecontacteerd worden. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99.777.

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig