De parkings in Antwerpen konden de grote toevloed van (Nederlandse) shoppers dinsdag niet aan, wat overal in het centrum files veroorzaakte. De politie roept automobilisten op ook de komende dagen weg te blijven uit de stad. ‘Parkeer aan de rand, dat bespaart een hoop frustratie en tijd.’ Ook op de treinen vanuit Nederland was het zo druk, dat de Nederlandse Spoorwegen adviseren om de Thalys naar Antwerpen te nemen.

De Antwerpse politie zag zich dinsdagnamiddag genoodzaakt om het verkeer op verschillende plaatsen in het centrum van de stad naar de Leien af te leiden. Vandaaruit worden automobilisten geadviseerd om zich te parkeren op één van de park-and-rides aan de rand van de stad.

‘Iedereen wil graag dichtbij het centrum parkeren’, legt woordvoerder Wouter Bruyns van de lokale politie uit. ‘Mensen staan tevergeefs te wachten aan volzette parkeergarages. De automobilisten die wel willen doorrijden, komen daardoor ook vast te staan. Wij kunnen blijven sensibiliseren, maar mensen proberen het toch.’

Bruyns roept alle bezoekers ook voor de komende dagen op om zich buiten de stad te parkeren en vandaaruit met het openbaar vervoer naar het centrum te komen. ‘Van waar u ook komt, of het nu van Nederland is of van elders. Het zal u veel frustratie besparen, in plaats van meer dan een uur tevergeefs in de file te staan, bent u er met het openbaar vervoer op een half uur. Dat is voor iedereen meer haalbaar.’

Gouverneur: ‘Kan Nederlanders toegang niet verbieden’

Wie in Antwerpen woont, kan niet naast de vele Nederlandse nummerplaten kijken op de toegangswegen naar de stad. Maandag stond er vijf kilometer file aan de Nederlands-Belgische de grens, en ook dinsdagvoormiddag stonden er vanuit Breda files naar de E19 richting Antwerpen.

Antwerps gouverneur Cathy Berx herhaalde dinsdag tegenover Het Nieuwsblad dat ze geen extra maatregelen zal nemen om die buitenlandse toestroom tegen te houden. ‘Gewoon omdat het niet kan’, legde Berx maandag al aan de krant uit. ‘Juridisch gezien hebben we weinig instrumenten omdat je ook niet-essentiële verplaatsingen mag doen. Daarom wordt er nu in Antwerpen wel scherp op gehamerd dat de maatregelen goed gevolgd worden. De horecazaken hebben dat ook al aangegeven dat ze dat toezicht belangrijk vinden. Maar eigenlijk staan we voor de rest machteloos.’

NS legt extra trein in, NMBS moet nog beslissen

Ook op het spoor tussen België en Nederland was het dinsdag volgens de NMBS en haar Nederlandse tegenhanger NS heel druk. ‘Zowel gisteren als vandaag is dat het geval’, aldus Dimitri Temmerman van de NMBS.

De NMBS verwacht dat de drukte de komende dagen zal aanhouden. Mogelijk voorziet de NMBS nog in extra capaciteit, maar daarover is nog geen beslissing gevallen. De NS legt in elk geval dinsdagavond één extra trein in, tussen Antwerpen en Breda. ‘Dat gebeurt na de laatste trein, zodat iedereen thuisraakt.’

Het is daardoor niet altijd makkelijk om afstand te houden op de trein. Veiligheidsdienst Securail probeert met versterking van de federale politie in Antwerpen-Centraal reizigers zoveel mogelijk te spreiden over de treinen. Van zodra alle zitplaatsen op een trein ingenomen zijn, mogen geen passagiers meer toegelaten worden.

De NS doet hetzelfde in de Nederlandse stations, NS Internationaal adviseert zelfs om niet met de trein naar België te reizen. ‘Moet u toch naar België reizen en wilt u voldoende afstand houden vanwege covid-19, dan adviseren wij u om met de Thalys te reizen, waar een zitplaatsreservering verplicht is’, staat te lezen op de website.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig