Ook tweede ‘tijdcapsule’ onder standbeeld bevat geen verrassing
De tweede tijdcapsule onder het standbeeld van generaal Robert E. Lee in Richmond  Foto:  AP

De tweede tijdcapsule die verborgen zat onder een standbeeld van oorlogsgeneraal Robert E. Lee, in de Amerikaanse stad Richmond, is geopend. De oogst spreekt opnieuw weinig tot de verbeelding.

Knopen, een bijbel en een kogel, vermoedelijk uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). De scanners hadden de inhoud van de tweede tijdcapsule vrij goed ingeschat. De doos, die in 1887 in het piëdestal onder het standbeeld van generaal Robert E. Lee in de stad Richmond werd ingemetseld, bevatte nog een ander boek, een zilveren munt en oude dollarbriefjes. Er is waterschade aan de voorwerpen, maar volgens onderzoekers ‘kon het erger’. Ze gaan de stukken nu restaureren.

Toch blijven de Amerikanen ietwat op hun honger zitten. Kranten uit 1887 beweren dat ergens in het voetstuk van Lee een foto van een opgebaarde president Lincoln verscholen zit. Die werd niet gevonden.

De koperen doos van 16 kilogram was al de tweede tijdcapsule onder het standbeeld. Een eerste doos stelde teleur. Daarin stak onder meer een portret van een arbeider die het standbeeld hielp zetten.

Het standbeeld van generaal Robert E. Lee wordt afgebroken in de nasleep van Black Lives Matter-protesten. Lee was de opperbevelhebber van de confederale staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in de 19de eeuw. Die verdedigden onder meer het behoud van slavernij.

Lee is een van de meest controversiële figuren in de Amerikaanse geschiedenis. Het afgelopen jaar verdwenen over heel het land standbeelden van hem onder druk van de antiracismebetogingen. De jongste jaren was ook zijn standbeeld in Richmond uitgegroeid tot een verzamelplek van betogingen en werd het standbeeld besmeurd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig