Oudste mensenrechteninstituut van Rusland moet de deuren sluiten
Meteen na de uitspraak brak protest uit aan het gerechtsgebouw in Moskou.  Foto:  AP

Memorial, een iconisch Russisch mensenrechteninstituut, moet van de rechter de deuren sluiten. De uitspraak wordt gezien als een kantelpunt in president Poetins strijd tegen tegenstanders.

Met Memorial verdwijnt het belangrijkste en oudste mensenrechteninstituut van het land. De uitspraak is het gevolg van de wet die inmenging van ‘buitenlandse agenten’ moet tegengaan. Onder het mom van buitenlandse inmenging moesten al tientallen ngo’s hun werk in Rusland staken.

De advocaat van Memorial noemt het vonnis politiek gemotiveerd en hoopt dat het de aandacht trekt van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Meteen na de uitspraak brak protest uit aan het gerechtsgebouw in Moskou.

Database goelaggevangenen

Memorial doet onder meer onderzoek naar misdaden en mensenrechtenschendingen uit de tijd van de Sovjet-Unie. Zo werkte het instituut aan een database van mensen die in de goelags – strafkampen voor tegenstanders van het regime – terechtkwamen. Die database dreigde veel van de slachtoffers van het communistische regime een gezicht te geven. Vooral onder het bewind van Jozef Stalin werden dwarsliggers naar die strafkampen gestuurd.

Memorial koos de laatste jaren de kant van oppositieleider Aleksej Navalny, de doorn in het oog van president Poetin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig