Cultuursector dient vordering tot schorsing in bij Raad van State
Duizenden sympathisanten van de cultuursector kwamen zondag samen op de Kunstberg in Brussel.  Foto:  Kristof Vadino

De Liga voor Mensenrechten heeft samen met een aantal culturele organisaties een verzoek tot schorsing bij uiterste dringende noodzakelijkheid ingediend bij de Raad van State. Woensdag wordt de zaak behandeld, een uitspraak is mogelijk nog voor deze week.

De cultuursector kondigde afgelopen zondag tijdens de protestmanifestatie in Brussel aan dat er een procedure zou worden opgestart bij de Raad van State, samen met de Mensenrechtenliga. De sector kan zich niet vinden in het verbod op binnenevenementen dat het Overlegcomité vorige week heeft opgelegd, waarvan de facto vooral cultuur het slachtoffer is.

Die procedure is sinds maandagmiddag lopende, bevestigt Kati Verstrepen, voorzitster van de Liga voor Mensenrechten. Het gaat om een beroep tot nietigverklaring, een procedure die volgens persmagistraat bij de Raad van State Eric Brewaeys ‘in het beste geval’ een jaar tot vijftien maanden in beslag neemt.

Maar er is ook een vordering tot schorsing bij uiterste dringende noodzakelijkheid ingediend. Als de Raad van State daarin meegaat, kunnen de maatregelen worden opgeschort tot er ten gronde wordt geoordeeld. Die procedure neemt enkele dagen in beslag, mogelijk wordt er later vandaag geoordeeld over de ontvankelijkheid ervan.

Het verzoekschrift bij de Raad van State wordt woensdag behandeld. Verstrepen hoopt dat er deze week nog een uitspraak volgt over de schorsingsvordering. ‘Maar zelfs als dat zo is, dan blijft het een ramp voor de cultuursector. De kerstvakantie zal voorbij zijn, en dat is net de periode waarin mensen naar de bioscoop of het theater gaan.’

PS-voorzitter Paul Magnette vindt dat de politici zich tijdens het laatste Overlegcomité vergist hebben. ‘Ik begrijp de kritiek van de culturele wereld en ik ben het er volledig mee eens’, zei de socialist dinsdag in L’Echo. Magnette erkende dat er geen objectieve reden was om de culturele sector te sluiten, maar dat die is meegenomen in een beslissing die alle indooractiviteiten viseerde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig