Frankrijk geeft vanaf 15 januari coronapas alleen nog aan gevaccineerden
De Franse premier Jean Castex op de persconferentie maandagavond.  Foto:  AFP

Frankrijk voert vanaf 15 januari de vaccinatiepas in. Dat heeft de Franse premier Jean Castex maandagavond aangekondigd op een persconferentie.

De vaccinatiepas zal de gezondheidspas vervangen, die afgelopen zomer werd ingevoerd. Negatieve coronatestresultaten zijn vanaf 15 januari niet meer voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of restaurants, musea, theaters en sportzalen.

De huidige pas wordt volgens Franse media vervangen, omdat die te vaak wordt vervalst. Het gebruik van een valse coronapas noemde Castex ‘schandelijk’, ‘niet alleen als premier, maar ook als burger’. Het gebruik van valse documenten brengt volgens hem de hele maatschappij in gevaar.

Naast de vaccinatiepas worden nog meer nieuwe coronamaatregelen ingevoerd in Frankrijk. Indien mogelijk moeten mensen minimaal drie dagen per week thuiswerken, in het openbaar vervoer mag op lange afstanden niet meer gegeten of gedronken worden en bij evenementen mogen binnen maximaal 2.000 en buiten maximaal 5.000 mensen aanwezig zijn. Lokale stadsbesturen mogen zelf bepalen of mondkapjes verplicht worden gesteld in stadscentra.

De premier kondigde ook nog aan dat de Franse bevolking vanaf dinsdag hun herhalingsdosis van het coronavaccin kunnen krijgen vanaf drie maanden na de tweede injectie. Dit was vier maanden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig