Chinese burgers boos op Elon Musk na bijna-ongeval in de ruimte
SpaceX-baas Elon Musk  Foto:  REUTERS

De Starlinksatellieten van de excentrieke SpaceX-ceo knalden al twee keer bijna tegen het Chinese ruimtestation. ‘Starlinksatellieten zijn ruimtepuin’, vloeken ze in China.

Het tweede bijna-ongeluk tussen SpaceX-satellieten en het Chinese ruimtestation in enkele maanden tijd jaagt een heleboel Chinezen op stang. ‘Starlinksatellieten zijn ruimtepuin’, postte een verontwaardigde Chinees op Weibo - het Chinese alternatief voor Twitter. Volgens nog anderen zijn Musks satellieten Amerikaanse oorlogswapens.

Eind oktober moest het Chinese ruimtestation voor de tweede keer uitwijken voor Musks Starlinksatelliet. Aan het begin van de zomer had het dat al eens moeten doen. ‘Uit veiligheidsoverwegingen heeft het Chinees ruimtestation het preventieve botsingsontwijkingssysteem geactiveerd’, zo meldden Chinese autoriteiten. Onafhankelijke bronnen hebben dat nog niet bevestigd en ook SpaceX heeft nog niet gereageerd op de feiten.

Chinese burgers boos op Elon Musk na bijna-ongeval in de ruimte
Starlink na lancering  Foto:  AFP

Ruimtepuin is een probleem dat al langer boven onze hoofden zweeft. Nasa moest in november nog een ruimtewandeling annuleren omdat er te veel brokstukken door de atmosfeer vlogen. Van SpaceX alleen al hangen er rond de aardbol zo’n 1.900 satellieten.

Volgens Musk zijn zijn satellieten aangepast om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken. Maar volgens Chinezen op Weibo creëert de excentrieke ondernemer alleen meer ruimtepuin ‘en de mensheid zal betalen voor zijn bedrijfsactiviteiten’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig