Brexitgevolgen: afgelopen jaar werden opnieuw meer Britten Belg
  Foto:  AP

Het afgelopen jaar zijn al 859 Britten Belg geworden. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het zijn er nu al meer dan vorig jaar, terwijl de cijfers voor december nog niet volledig zijn.

Sinds het Verenigd Koninkrijk er in juni 2016 in een referendum voor koos de Europese Unie te verlaten, kiezen steeds meer Britten voor de nationaliteit van een EU-lidstaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om Britten met familiale banden over het Kanaal, of expats die aan het werk zijn in de Europese hoofdsteden. België is, gezien de aanwezigheid van het merendeel van de Europese instellingen in Brussel, een populaire bestemming voor die laatste categorie.

Vorig jaar werden nog 831 Britten Belg. Dit jaar waren het al 859. De cijfers gaan tot 4 december, dus wellicht komen daar nog enkele tientallen bij. Het gaat om Britten die ingeschreven zijn in een Belgische gemeente en de nationaliteit verworven hebben, en dus de volledige procedure hebben doorlopen. De lopende aanvragen zitten niet in de cijfers verwerkt.

Verblijfsrecht kwijt door Brexit

Sinds de Brexit zijn Britten geen Europese onderdanen meer. Vanaf 1 januari 2022 verliezen Britten in ons land hun verblijfsrecht als ze de nodige aanvragen niet tegen 31 december van dit jaar hebben gedaan. Naast de Belgische nationaliteit bestaat er ook zoiets als een ‘M-kaart’ of een ‘N-kaart’, die de rechten van Britten en hun familieleden die hier voor de Brexit al verblijfsrecht hadden of als grensarbeider aan de slag waren voor vijf of tien jaar garandeert.

Voor de Brexit kregen elk jaar niet meer dan 150 Britten de Belgische nationaliteit. In 2015 waren het er bijvoorbeeld 114, in 2012 zelfs maar 78. Maar sinds het referendum in 2016 zitten de cijfers fors in de lift, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. In dat jaar kregen 454 Britten de Belgische nationaliteit, in 2017 zelfs 1.230. Het absolute recordjaar was 2019, met bijna 1.500 genaturaliseerde Britten. Het Verenigd Koninkrijk zou de Europese Unie in maart van dat jaar verlaten, maar de Brexit moest verschillende keren worden uitgesteld omdat de toenmalige Britse premier Theresa May het echtscheidingsakkoord dat ze met de Europese Unie had onderhandeld niet door het parlement geloodst kreeg.