camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 27 december 2021 om 17.00 uur

1 Cultuursector zal beroep indienen bij Raad van State

Op het cultuurprotest is zondag aangekondigd dat er in de loop van volgende week een beroep zal worden ingediend bij de Raad van State tegen de nieuwe coronamaatregelen. De cultuursector hoopt zo de sluiting van de bioscopen en cultuurzalen terug te draaien.

Meerdere cultuurhuizen en andere initiatiefnemers zetten zich samen achter het beroep om de coronamaatregelen terug te draaien. Voor het beroep baseren ze zich op het gelijkheidsbeginsel. Eerder deze week kondigde de Franstalige mensenrechtenliga ook al aan een dringend beroep in te dienen bij de Raad van State.

Ook Recrea België, dat onder meer de bowlingzalen vertegenwoordigt, stapt naar de Raad van State om de verplichte sluiting van bowlingzalen aan te vechten. Zij spreken van discriminatie, aangezien andere sporttakken wel mogen openblijven en er bij bowling eveneens een officiële competitie is. De actie wordt ondersteund door particuliere bowlinguitbaters en door de Belgische Bowlingsport Federatie BBSF. ‘Alle sporten mogen doorgaan, behalve bowling omdat bowlingzalen officieel geen sportcentra zijn’, klaagt BBSF-voorzitster ad interim Véronique Perniaux aan.

2 Poolse president spreekt veto uit tegen mediawet

  EPA-EFE

De Poolse president Andrzej Duda spreekt zijn veto uit tegen de controversiële mediawet die op 17 december in het parlement werd goedgekeurd. Dat heeft hij op televisie gezegd.

Volgens de wet rond uitzendvergunningen die werd goedgekeurd op vraag van regeringspartij PiS, de partij van Duda, mogen bedrijven uit landen die niet behoren tot de Europese Economische Ruimte geen meerderheidsbelang meer bezitten in de Poolse mediabedrijven.

Volgens critici richt de wet zich tegen de omroep TVN, die via een in Nederland geregistreerde holdingmaatschappij deel uitmaakt van de Amerikaanse groep Discovery. De nieuwszender TVN24 neemt een kritische houding aan tegen de Poolse regeringspartij PiS.

De overheid zegt dat de wet het medialandschap moet beschermen tegen mogelijk vijandige spelers zoals Rusland.

Zowel de Amerikaanse regering als de Europese Commissie hadden kritiek geuit op de wet, die volgens Europa ‘een verdere bedreiging vormt voor de persvrijheid en de pluraliteit van het medialandschap in Polen’. De Amerikaanse vertegenwoordiger in Warschau, Bix Aliu, had aan de Poolse president gevraagd om de wet te blokkeren.

Op 19 december waren tienduizenden mensen op straat gekomen tegen de nieuwe wet.

3 Uitspraak in nieuw proces tegen Aung San Suu Kyi opnieuw uitgesteld

  AFP

De uitspraak in een tweede proces tegen de door de junta afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is opnieuw uitgesteld. Ze werd begin december al veroordeeld tot twee jaar cel en daar kunnen nog tientallen jaren bijkomen.

De uitspraak in de zaak waarin Aung San Suu Kyi terechtstaat voor de illegale import en het bezit van walkietalkies, wordt uitgesteld tot 10 januari, werd vernomen van een bron dicht bij het dossier. De uitspraak was eerder gepland op 20 december, maar werd toen ook al een week uitgesteld. De vroegere regeringsleider riskeert drie jaar cel, maar volgens waarnemers zijn er nog meer beschuldigingen tegen haar die zijn bedoeld om haar definitief van het politieke toneel te doen verdwijnen.

4 Verenigde Staten en Iran keren terug naar onderhandelingstafel in Wenen

De onderhandelingen om het nucleaire akkoord met Iran te redden zijn weer van start gegaan, na een korte kerstpauze. De onderhandelaars gaan op zoek naar een manier om Iran en de Verenigde Staten terug naar hun deal uit 2015 te leiden.

Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China zijn aan zet om in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen te bemiddelen tussen de Verenigde Staten en Iran. Westerse diplomaten menen dat de gesprekken binnen een paar weken al moeten leiden tot een doorbraak, voor de steeds groter wordende nucleaire knowhow van Iran de gesprekken irrelevant maakt. Washington overweegt verdere sancties als de onderhandelingen in Wenen onsuccesvol blijken.

De vorige onderhandelingsronde eindigde midden december zonder substantiële vooruitgang.

5 Nieuwe Spider-Man levert na 12 dagen al miljard euro op

  © Matt Kennedy/The Hollywood Arc

De nieuwe Spider-Man is de eerste film sinds de coronacrisis losbarstte die meer dan één miljard euro opbracht aan de kassa’s. Dat meldt filmindustriebedrijf Exhibitor Relations zondag. Het is ook de op één na snelste film in de geschiedenis die dat klaarspeelt.

Spider-Man: no way home, met de Britse acteur Tom Holland in de hoofdrol, bracht 467,3 miljoen dollar op in Noord-Amerika en 587 miljoen internationaal. Dat komt neer op meer dan 1 miljard dollar opbrengst in de eerste twaalf dagen dat de film in de zalen is. De film moet daarmee alleen onderdoen voor Avengers: endgame, die al na vijf dagen de kaap overschreed.

Het gaat uiteraard wel om de best scorende film sinds de coronacrisis uitbrak. Dat is een opmerkelijk resultaat, aangezien er wereldwijd ongerustheid heerst over de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus, wat ertoe leidt dat heel wat bioscopen gesloten zijn.

6 Tyfoon Rai: dodentol op Filipijnen loopt op tot 388

  afp

Na de doortocht van tyfoon Rai op de Filipijnen is de dodentol opgelopen tot minstens 388 overlijdens. Zestig mensen zijn nog steeds vermist. Honderden mensen raakten bovendien gewond.

In een vorige balans was er nog sprake van 375 doden. De tyfoon raasde op 16 en 17 december over de Filipijnen, met windsnelheden tot 195 kilometer per uur. De storm liet een spoor van vernieling na in het centrum en het zuiden van het land. Meer dan vier miljoen mensen in 430 dorpen en steden waar ongeveer 482.000 huizen werden beschadigd of vernield, krijgen hulp van de autoriteiten, klinkt het maandag. Meer dan 300.000 mensen verblijven nog in evacuatiekampen.

7 Prinses Maria Laura gaat trouwen

  BELGA_HANDOUT

Prinses Maria Laura, de dochter van prinses Astrid en prins Lorenz, is verloofd met William Isvy, een vermogensbeheerder met de Franse en Britse nationaliteit. Dat kondigt het koninklijk paleis aan. De bruiloft zal plaatsvinden in de tweede helft van 2022.

De 33-jarige Maria Laura is de oudste dochter van prinses Astrid en prins Lorenz. Ze woont en werkt al jaren in Londen. Haar verloofde William Isvy is geboren in Parijs en is de zoon van een Britse moeder en een Frans-Marokkaanse vader.

Isvy bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Londen en studeerde financiën in het Canadese Montreal. Daarna begon hij in Londen op de afdeling fusies en overnames van een grote Amerikaanse investeringsbank. Tegenwoordig werkt hij in het vermogensbeheer. William Isvy is een fervent tennisser en reiziger, twee interesses die hij volgens het paleis deelt met prinses Maria Laura.

8 Afgelopen jaar werden opnieuw meer Britten Belg

Het afgelopen jaar zijn al 859 Britten Belg geworden. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het zijn er nu al meer dan vorig jaar, terwijl de cijfers voor december nog niet volledig zijn.

Sinds het Verenigd Koninkrijk er in juni 2016 in een referendum voor koos de Europese Unie te verlaten, kiezen steeds meer Britten ervoor de nationaliteit van een EU-lidstaat aan te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Britten met familiale banden over het Kanaal, of expats die aan het werk zijn in de Europese hoofdsteden. België is, gezien de aanwezigheid van het merendeel van de Europese instellingen in Brussel, een populaire bestemming voor die laatste categorie.

In pre-Brexittijden kregen elk jaar niet meer dan 150 Britten de Belgische nationaliteit. In 2015 waren het er bijvoorbeeld 114, in 2012 zelfs maar 78. Maar sinds het referendum in 2016 zitten de cijfers fors in de lift.

9 Hooggerechtshof Irak weigert uitslag parlementsverkiezingen nietig te verklaren

Het federale hooggerechtshof, de hoogste grondwettelijke instantie van Irak, heeft een klacht afgewezen van de gewezen paramilitaire Popular Mobilization Forces (PMF) om de resultaten van de parlementsverkiezingen van oktober nietig te verklaren. Dat heeft een journalist van het Franse nieuwsagentschap AFP gemeld.

Na de parlementsverkiezingen van 10 oktober legde de pro-Iraanse Fatah-alliantie, die de gewezen paramilitaire Popular Mobilization Forces (PMF) vertegenwoordigt, een klacht neer na een stembusgang vol ‘manipulatie’ en ‘oplichting’.

De invloedrijke, door Teheran gesteunde groep sleepte slechts 17 van de 329 parlementszetels in de wacht, ten opzichte van 48 bij de vorige verkiezingen.

10 150 kilo cocaïne aangetroffen onder Braziliaans schip in Gentse haven

In de Gentse haven hebben agenten van politie- en douanediensten een lading van zowat 150 kilo cocaïne aangetroffen. Die zat verstopt in de zeekast van een schip afkomstig uit Santos in Brazilië. Zeekasten zijn openingen onder water, die nodig zijn om water op te nemen voor koeling of om ballasttanks te vullen.

Maar ze kunnen dus ook gebruikt worden om drugs te verstoppen. Het is niet de eerste keer dat een gelijkaardige verstopplaats wordt gebruikt door criminele organisaties. In juni van dit jaar is in Gent ook al eens 216 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim tien miljoen euro aangetroffen in een zeekast.

De podcasts van De Standaard