Amerikaanse advocate die historische abortuszaak won, is overleden
  Foto:  AP

De Texaanse advocate Sarah Weddington won in 1973 de rechtszaak ‘Roe versus Wade’, waarmee abortus legaal werd in de Verenigde Staten. Zondagmorgen is Weddington op 76-jarige leeftijd overleden ‘na een reeks gezondheidsproblemen’, schrijft BBC.

Weddington werd in 1973 bekend als advocate in de historische zaak ‘Roe versus Wade’. Met zeven tegen twee stemmen oordeelden de rechters van het Hooggerechtshof destijds dat de Amerikaanse staten niet de bevoegdheid hadden abortussen te verbieden. Het arrest is tot op heden de belangrijkste rechtspraak op het gebied van abortus in de VS.

Weddington bekleedde in de jaren 70 drie ambtstermijnen in het Huis van Afgevaardigden van Texas en was later adviseur voor vrouwenkwesties tijdens de regering van Democraat Jimmy Carter, de Amerikaanse president van 1977 tot 1981.

De dood van Weddington komt op het moment dat het Hooggerechtshof klaar lijkt om een wet in Mississippi te accepteren die abortussen na vijftien weken zwangerschap verbiedt, zelfs in gevallen van verkrachting of incest. Een uitspraak, die in juni wordt verwacht, kan ertoe leiden dat miljoenen vrouwen de toegang tot abortus verliezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig