Aantal patiënten in ziekenhuizen daalt onder 2.000
  Foto:  Tim Dirven

Het aantal covidpatiënten in Belgische ziekenhuizen is de voorbije dagen onder de 2.000 gezakt. Dat blijkt maandag uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Afgelopen vrijdag lagen er nog 2.052 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op kerstdag daalde dat aantal, voor het eerst sinds begin november, onder de 2.000 en bedroeg het 1.923. Gisteren steeg dat aantal opnieuw lichtjes naar 1.946. 

Het aantal patiënten op intensieve zorg neemt ook af. Op 24 december lagen 651 mensen op intensive care, zaterdag zakte dat aantal naar 640 en zondag naar 632.

Tussen 17 december en 23 december werden 485.978 tests uitgevoerd, waarvan 52.539 positief waren. Het positiviteitspercentage bedroeg 10,81 procent. 

Volgens het kabinet-Vandenbroucke is ook het aantal besmettingen de voorbije dagen gedaald, maar die cijfers geven mogelijk een vertekend beeld vanwege de kerstdagen.

De cijfers die het kabinet-Vanenbroucke delen, zijn overigens nog niet beschikbaar op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat wordt op maandagen niet geüpdatet.

Omikron

Het aandeel van de omikronvariant is sinds dit weekend gelijk aan dat van delta. Door die snelle verspreiding verwachten experten dat de cijfers de komende dagen opnieuw zullen stijgen.

Bio­statisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) verwacht dat de kentering binnen een tiental dagen zal volgen. ‘De cijfers op dagbasis geven aan dat de huidige daling aan het afnemen is’, liet hij aan De Standaard weten. Hij ziet de komende weken als een uitgelezen moment om wat marge te creëren in de ­ziekenhuizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig