Tiktok-moderator klaagt platform aan om trauma door schokkende video’s
  Foto:  Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Candie Frazier, moderator bij videoplatform Tiktok, zegt dat ze lijdt aan posttraumatische stressstoornis als gevolg van alle verontrustende video’s die ze moet bekijken.

Dagelijks worden zo’n 10.000 content moderators van videoplatform Tiktok blootgesteld aan kinderporno, onthoofdingen, dierenmishandeling en seksueel geweld. Dat zegt één van die moderators, Candie Frazier. Ze zegt dat ze getraumatiseerd is door de inhoud van de video’s die ze moet controleren en klaagt het bedrijf daarom aan.

‘Vanwege de enorme hoeveelheid content op Tiktok mogen moderators niet langer dan 25 seconden doen over het beoordelen van een video. Daardoor moeten ze drie tot tien video’s tegelijk bekijken’, schrijven de advocaten in de aanklacht die Bloomberg kon inkijken. Ze moeten tijdens twaalf uur durende diensten honderden video’s bekijken. De pauzes zouden bovendien te kort zijn.

Frazier eist een schadevergoeding. Ook wil ze via de rechter afdwingen dat Tiktok wordt verplicht psychische hulp te bieden aan moderators. Tiktok heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig