Gemiddeld aantal coronabesmettingen blijft dalen
  Foto:  Marc Gysens

Alle corona-indicatoren gaan de goede richting uit. Het aantal besmettingen daalde met 36 procent ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt vrijdagmorgen uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 14 tot en met 20 december werden gemiddeld 7.472 coronabesmettingen per dag vastgesteld. In vergelijking met een week eerder is dat nog altijd een duidelijke daling (-36 procent).

Dat de epidemie momenteel in kracht afneemt, blijkt ook uit het reproductiegetal, dat op 0,77 ligt.

De deltavariant blijft op dit moment de dominante virusvariant in ons land. Toch blijft het aantal besmettingen met de omikronvariant razendsnel stijgen: zo’n 41 procent van de besmettingen in België wordt inmiddels veroorzaakt door de omikronvariant, zo maakte Steven Van Gucht vrijdag bekend op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Omgerekend betekent dat dat de afgelopen week zo’n 3.000 mensen besmet zijn geraakt me de omikronvariant. Vorige week was de omikronvariant nog maar goed voor 6 procent van alle besmettingen.

Ook de andere indicatoren blijven dalen. Zo werden tussen 17 en 23 december gemiddeld 158,7 coronapatiënten per dag opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Dat is een daling met 33 procent in vergelijking met een week eerder.

Er liggen nog 2.205 mensen met covid-19 in het ziekenhuis (-26 procent), van wie 660 op de afdeling intensieve zorg (-16 procent).

Tot slot stierven in de week van 14 tot en met 20 december gemiddeld 35,6 mensen per dag aan de gevolgen van covid-19, een daling met 22 procent op weekbasis. Het totale aantal doden sinds het begin van de pandemie loopt daarmee wel op tot 28.110.

76 procent van de Belgische bevolking is dubbel gevaccineerd of kreeg een prik van het Janssen-vaccin. Al zeker een kwart van de Belgische bevolking kreeg een boosterprik, dat komt overeen met 3.810.610 mensen.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig