Ook Japan stuurt geen regeringsvertegenwoordigers naar Olympische Winterspelen in Peking
De Winterspelen van 2022 zullen onder meer in Genting Snow Park plaatsvinden, maar zonder Japanse regeringsvertegenwoordigers.  Foto:  AFP

Japan zal geen ministers of regeringsfunctionarissen sturen naar de Olympische Winterspelen, die in februari plaatsvinden in de Chinese hoofdstad Peking. Dat heeft de Japanse regering vrijdag meegedeeld.

Yasuhiro Yamashita, de voorzitter van het Japans Olympisch Comité,  zal wel naar de Chinese hoofdstad afzakken. Ook Seiko Hashimoto, de voorzitter van het Olympisch Organisatiecomité van de voorbije Zomerspelen in Tokio, zal aanwezig zijn. Maar Japan is niet van plan om daarnaast nog functionarissen naar Peking te sturen, zegt regeringswoordvoerder Hirokazu Matsuno.

Eerder hadden de Verenigde Staten, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk al beslist over te gaan tot een diplomatieke boycot van de Winterspelen. Ze protesteren daarmee tegen schendingen van de mensenrechten in China. 

Volgens mensenrechtenorganisaties worden in de Chinese provincie Xinjiang Oeigoeren en andere moslimminderheden onderdrukt door de autoriteiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig