Gewezen Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye krijgt gratie
Park Geun-hye tijdens een ziekenhuisbezoek in Seoel in juli.  Foto:  ap

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft onverwacht gratie verleend aan oud-president Park Geun-hye. Die zit een gevangenisstraf uit wegens corruptie en machtsmisbruik.

De gevangenschap van Park was politiek een hete aardappel die Zuid-Korea verdeelde. Oppositiepartij Macht aan de Mensen pleitte al langer voor de vrijlating van Park, daarbij verwijzend naar haar verslechterende gezondheid. Pre-covid vonden er in hoofdstad Seoel vanuit het conservatieve kamp wekelijks protesten plaats die om haar vrijlating vroegen.

Dat neemt niet weg dat de amnestie als een verassing komt. Moon had eerder nog beloofd geen gratie te verlenen aan degenen die waren veroordeeld voor corruptie. De 69-jarige Park werd in 2018 net daarvoor veroordeeld, een jaar nadat ze na grootschalige straatprotesten was afgezet. Bovendien oordeelde het Hooggerechtshof in Zuid-Korea begin dit jaar dat de politica nog tot 2039 vast moet blijven zitten.

Begin dit jaar bleek uit peilingen nog dat 60 procent tegen een vervroegde vrijlating van Park was. In november was dat cijfer gezakt naar 48 procent.

Verkiezingen

Dat Park nu toch gratie krijgt, heeft mogelijk te maken met de aanstaande verkiezingen die in maart 2022 plaatsvinden in Zuid-Korea. In recente peilingen is het een nek-aan-nekrace tussen Moons Democratische Partij en de partij Macht aan de Mensen.

De Zuid-Koreaanse regering stelt dat de amnestie voor Park wordt toegekend vanuit ‘een perspectief van nationale eenheid’ en om ‘het ongelukkige verleden te boven te komen’. Moon hoopt dat het een kans biedt ‘om meningsverschillen te overstijgen, en een nieuw tijdperk van integratie en eenheid te openen’, aldus zijn woordvoerster.

Choi-gate

Park werd beschuldigd van fraude en het lekken van vertrouwelijke regeringsinformatie aan vertrouwelinge Choi Soon-sil, die geen officiële functie bekleedde. De twee zouden ook steekpenningen hebben aangenomen van grote bedrijven zoals Samsung en winkelketen Lotte. Ook Samsung-erfgenaam Lee Jae-yong bracht een tijd in de gevangenis door voor zijn rol in het omkoopschandaal, dat Choi-gate werd gedoopt.

Park komt 31 december vrij. Het is nog niet duidelijk of ze opnieuw in de politiek zal gaan. Haar presententiële voorganger Lee Myung-bak zit ook in de gevangenis wegens corruptie, maar hij kreeg geen gratie verleend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig