Sociale uitkeringen en ambtenarenlonen tweede keer omhoog in vijf maanden
  Foto:  loh

Door de aanhoudend hoge inflatie is de spilindex voor de tweede keer in vijf maanden overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden opnieuw met 2 procent stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

De inflatie – die aangeeft hoeveel duurder het leven geworden is – kwam in december uit op 5,71 procent. Net als in november, toen de inflatie 5,64 procent bedroeg, is dat het hoogste niveau sinds juli 2008.

Vooral de hoge energieprijzen stuwen de inflatie. Aardgas bijvoorbeeld, is nu bijna dubbel zo duur (+97 procent) als in december vorig jaar. Elektriciteit is 44 procent duurder geworden, huisbrandolie een derde. Diesel en benzine kosten ruim 22 procent meer dan in december 2020.

De grootste prijsdalingen op jaarbasis zijn er bij onder meer tv-apparatuur (-11,5 procent), software (-8,2 producten), smartphones (-5 procent) en cacao (-5,2 procent). De inflatie zonder energieproducten bedroeg in december 2,35 procent, tegen 1,88 procent in november.

Zodra de spilindex overschreden wordt, zoals nu het geval is, stijgen de uitkeringen en weddes. Voor sociale uitkeringen zal dat gebeuren in januari 2022 en voor weddes van het overheidspersoneel in februari 2022. Ze worden met 2 procent aangepast aan de gestegen kosten van levensonderhoud.

Het Planbureau had de tweede overschrijding sinds augustus voorspeld. Het verwacht zelfs dat de spilindex in augustus 2022 nog een keer overschreden zal worden, waarna de sociale uitkeringen en wedden van het overheidspersoneel voor de derde keer in 13 maanden geïndexeerd zouden worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig