Ook binnen de politiek onvrede over nieuwe maatregelen: ‘Wil de laatste het licht uitdoen?’
Elisabeth Meuleman (Groen).  Foto:  BELGA

Niet alleen de cultuursector staat op zijn achterste poten. Ook in de politieke wereld – vooral bij de groenen – vallen kritische stemmen te horen over de beslissing van het Overlegcomité.

Bioscopen moeten dicht, theaters sluiten de deuren en ook kleinere cultuurevenementen worden vanaf zondag geschrapt. Vooral omdat zelfs de experts dit niet hadden geadviseerd, is de verrassing en de consternatie in de sector en daarbuiten groot. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) was het een moeilijke beslissing, maar houden activiteiten binnen nu eenmaal grotere risico’s in dan buiten. ‘Anders moeten we volgende week misschien opnieuw samenkomen en nieuwe maatregelen nemen,’ verklaarde hij woensdagavond na afloop van het Overlegcomité.

Maar niet iedereen in de politieke wereld staat achter de beslissing. Zo is partijgenoot van De Croo en Gents schepen van Cultuur Sami Souguir misnoegd over de beslissing. ‘Na 2 jaar van beperkingen en aanpassingen is de zeer flexibele en hypergeorganiseerde cultuursector opnieuw het kind van de rekening,’ laat hij op Twitter weten.Het zijn vooral politici die een link hebben met cultuur die boos zijn. Zoals de voorzitster van de commissie Cultuur in het Vlaams Parlement Elisabeth Meuleman (Groen). ‘Wil de laatste het licht uitdoen in onze cultuur- en evenementensector? Misschien moeten we binnenkort concerten en opvoeringen organiseren in de fitnesscentra? Cultuur betaalt altijd de prijs’, aldus de groene politica.

Zij wordt in haar kritiek gesteund door partijgenoten en collega-Parlementsleden zoals Jeremie Vaneeckhout en Imade Annouri. Zij zitten in Vlaanderen in de oppositie en laken de beslissingen van minister van Cultuur en minister-president van Vlaanderen Jan Jambon. Maar federaal zitten de groenen zelf mee aan het stuur en beslissen ze dus mee in het Overlegcomité.

Ook Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) snapt de beslissing niet. ‘Ik ben benieuwd naar de wetenschappelijke grond hierachter. De sector is immers veilig: afstand, masker, CST, ventilatie. Mijn cultuurhart bloedt.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig