Harvard-professor veroordeeld omdat hij banden met China verzweeg
Wetenschapper Charles Lieber.  Foto:  REUTERS

Charles Lieber, een chemieprofessor aan de prestigieuze universiteit van Harvard, is door een federale rechtbank in Boston veroordeeld omdat hij loog over zijn banden met China. De zaak kadert in een ruimer initiatief van de Amerikaanse autoriteiten om economische spionage van China in te perken.

De 62-jarige Charles Lieber is een gerenommeerd nanowetenschapper en stond aan het hoofd van het departement Chemie en chemische biologie aan de universiteit van Harvard. Tot hij in het vizier kwam van de Amerikaanse autoriteiten die economische spionage vanuit China onderzoeken, en in januari vorig jaar werd gearresteerd. Er liepen verschillende aanklachten tegen hem.

Lieber ging in 2011 akkoord met een aanstelling aan de universiteit van Wuhan, maar hield dat verborgen. Ook verzweeg hij zijn betrokkenheid bij een Chinees programma om mensen met kennis van buitenlandse technologie te rekruteren voor China.

De inkomsten die hij daaruit verwierf, maandelijks zowat 50.000 dollar, hield hij geheim. Volgens de aanklager kreeg Lieber ook 1,5 miljoen dollar aan subsidies voor zijn projecten op Harvard en kreeg hij ruim 150.000 euro om te voorzien in zijn levensonderhoud.

Nobelprijs

Toen hij ondervraagd werd door de FBI zei Lieber dat hij ‘jonger en dommer’ was toen hij in zee ging met de universiteit van Wuhan, en geloofde dat de samenwerking zou helpen om erkend te worden als wetenschapper en kans te maken op een Nobelprijs.

‘Er bestaat geen twijfel dat Charles Lieber heeft gelogen tegen federale onderzoekers en tegen de universiteit om op die manier te verdoezelen dat hij banden had met het Chinese programma’, aldus de openbare aanklager dinsdag, na een proces van zes dagen. ‘Hij heeft ook gelogen over het geld dat hij hiervoor gekregen heeft. De jury heeft het bewijs in rekening gebracht en is tot een juist verdict gekomen.’

Lieber kreeg na zijn arrestatie vorig jaar betaald administratief verlof van de universiteit. Binnenkort volgt een nieuwe zitting waarop beslist wordt over zijn strafmaat, maar een datum hiervoor is nog niet bekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig