Europese Commissie start nieuwe inbreukprocedure tegen Polen omdat het voorrang EU-recht niet respecteert
De Poolse premier Mateusz Morawiecki.  Foto:  AFP

De Europese Commissie is een inbreukprocedure tegen Polen gestart omdat het Grondwettelijk Hof in Warschau de voorrang van het EU-recht naast zich neergelegd heeft. De zaak deed afgelopen najaar al heel wat stof opwaaien en is het zoveelste hoofdstuk in het conflict met Polen over de rechtsstaat.

Het Poolse Grondwettelijk Hof oordeelde enkele maanden geleden dat de Europese verdragen niet compatibel zijn met de Poolse grondwet. Daarmee stelde het openlijk de primauteit van het Europees recht in vraag. Nochtans is die voorrang van het EU-recht op nationaal recht, tenminste in die domeinen waarover Europa zeggenschap heeft, een van de hoekstenen van de Europese Unie.

‘We hebben geprobeerd om een dialoog op te zetten, maar de situatie is niet verbeterd. De fundamenten van het recht van de Europese Unie, vooral de primauteit van het EU-recht, moeten worden gerespecteerd’, aldus Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders op Twitter.

De nieuwe procedure betekent dat de Polen nu twee maanden de tijd hebben om te antwoorden op de ingebrekestelling die de Commissie hen nu stuurt. Als de zaak niet opgelost raakt, kan de Commissie de zaak tot voor het Europees Hof van Justitie brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig