Cinema’s en theaterzalen gaan dicht, sportwedstrijden gaan door zonder publiek, maar de horeca zou niet aan strengere regels worden onderworpen. De nieuwe coronaregels gelden vanaf zondagochtend 26 december tot 28 januari. Begin januari worden de maatregelen geëvalueerd.

Oude maatregelen bevestigd

  • De nieuwe maatregelen komen bovenop de maatregelen die nu al van kracht zijn. Die andere maatregelen, over bijvoorbeeld telewerk (maximum 1 terugkeermoment per week) en de horeca (sluiten om 23 uur) werden bevestigd. De mondmaskerplicht blijft gelden vanaf 6 jaar.
  • Contactberoepen, zoals kappers, kunnen verder werken zoals voorheen.

Evenementen

  • Evenementen en andere grotere bijeenkomsten binnen sluiten, ook die tot 200 personen. Dat betekent dat ook cinema’s en theatersde deuren moeten sluiten. Uitzondering voor een aantal (jeugd)voorzieningen zoals musea, bibliotheken, maar ook sportclubs, welnesscentra, huwelijken en begrafenissen. Indoorpretparken, indoordelen van een dierentuin, recreatieve delen van een zwembad, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken moeten sluiten.
  • Buitenevenementen zoals kerstmarkten kunnen wel doorgaan. Tenten en overdekte ruimtes zijn dan wel verboden. Er mag een bezoeker zijn per 4 vierkante meter. Vanaf 100 bezoekers moet een eenrichtingscirculatieplan worden opgesteld.
  • Sportwedstrijden, zowel binnen en buiten, zullen moet doorgaan zonder publiek.

Winkelen

  • Shoppen mag maximum met twee, met uitzondering voor minderjarigen. Er moet ook meer ingezet worden op crowdcontrol. Per 10 vierkante meter kan een bezoeker worden toegestaan. Ook de anderhalve meter afstand moet in de winkels gegarandeerd worden. Winkels met een oppervlakte groter dan 400 vierkante meter moeten een gepaste toegangscontrole krijgen.

Thuis

  • We kunnen samen kerst vieren. Maar met voorzichtigheid. Ventileer, beperk het aantal gasten en neem een zelftest op voorhand. Wie zich ziek voelt, viert best niet mee.
  • Na de verlengde kerstvakantie moeten op 10 januari de kleuter-, lagere en secundaire scholen weer kunnen openen.

Maskers

  • Het overlegcomité beveelt het gebruik van FFP2-maskers aan voor kwetsbare personen.

Barometer

  • Een coronabarometer komt er voorlopig niet. Volgens minister van Volksgezondheid Vandenbroucke is dat werk nog niet verloren en wordt het nog opgepikt wanneer de situatie normaliseert.

De maatregelen gelden vanaf zondagochtend 26 december tot 28 januari. Ze worden begin januari geëvalueerd op een volgend overlegcomité. Intussen belooft de premier onverminderd boosterprikken uit te delen.

Dit was al het veertigste (40!) Overlegcomité. De vorige 39 gemist? Bekijk de compilatie hieronder.

DS VIDEO - Terugblik: zo verliepen de voorbije Overlegcomités. Video: De StandaardU wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig