Aalst is de enige centrumstad die geen regenboogzebrapad heeft. En dat blijft zo. Dat besliste de Aalsterse gemeenteraad in een bewogen zitting.

Een punt leidde tot een lange vertraging op de laatste gemeenteraad van het jaar: de vraag naar de komst van een regenboogzebrapad. Met een oversteekplaats in verschillende kleuren geven steden aan dat diversiteit, holebi’s en transgenders welkom zijn.

Aalst blijft voorlopig de enige centrumstad zonder. En dat zal ook zo blijven, is nogmaals duidelijk geworden dinsdagavond. Nadat Sam Van de Putte (Vooruit) nogmaals naar de realisatie van een regenboogzebrapad had gevraagd nu het Agentschap Wegen en Verkeer het toch wil bekostigen, drukte de N-VA zijn ‘njet’ door.

Uiteindelijk volgden op een na alle leden van Open VLD toch de N-VA en stemden ze tegen het regenboogzebrapad. Enkel Philippe Kiekens toonde zich voorstander. N-VA-fractieleider Maarten Blommaert had eerder gezegd dat zijn partij tegen de onderdrukking is van holebi’s en voor de vrijwaring van rechten voor de holebi’s, maar de openbare weg voor hen niet de manier is om dat te tonen. Ook werd beklemtoond dat andere initiatieven zoals het uithangen van de regenboogvlag wel steevast navolging krijgen. Het is geen geheim dat een permanent regenboogzebrapad voor enkele N-VA-kopstukken in Aalst, onder wie burgemeester D’Haese en schepen Karim Van Overmeire, tot nu toe onbespreekbaar is gebleken. Ook Vlaams Belang stemde tegen.

Oppositiepartijen Groen, Vooruit en CD&V stapten daarop op uit de digitale gemeenteraad. Iwein De Koninck noemde het gebeuren ‘beschamend.’ ‘Het is pijnlijk om te zien hoe deze meerderheid zich in bochten wringt om toch geen holebizebrapad te moeten aanleggen’, aldus Lander Wantens (Groen).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig