Steve Bakelmans krijgt levenslang: ‘Hij is een psychopaat’
  Foto: Jan Van der Perre

De jury veroordeelde Steve Bakelmans (41), de moordenaar en verkrachter van Julie Van Espen (23), tot een levenslange celstraf en 15 jaar terbeschikkingstelling. Voorwaardelijke invrijheidstelling kan hij pas na 20 jaar vragen.

‘Bakelmans is een psychopaat, het gevaar op recidive is groot. Hij heeft veel kansen gekregen, maar geen enkele gegrepen’, lichtte de voorzitter van het assisenhof toe. Zijn slechte jeugd, die door de verdediging als verzachtende omstandigheid werd ingeroepen, speelde in het oordeel van de jury niet mee.

Naast een levenslange gevangenisstraf, kan Bakelmans zijn voorwaardelijke invrijheidstelling pas na 20 jaar vragen. Bij andere levenslange celstraffen lukt dat in theorie vanaf 15 jaar. Nog een straf daarbovenop is 15 jaar ‘terbeschikkingstelling’. Dat wil zeggen dat hij -als hij ooit vrijkomt- na zijn straf nog onder streng toezicht staat en gemakkelijker terug de gevangenis ingaat of geïnterneerd kan worden.

Daarmee volgt de jury grotendeels de redenering van de advocaat-generaal Björn Backx. ‘Ik zie geen enkele verzachtende omstandigheid in de manier waarop de feiten zijn gebeurd’, zei Backx tijdens de zitting. ‘Ik ben de platitude van Steve Bakelmans beu gehoord dat Julie op de verkeerde plaats op het verkeerde moment was. Julie mocht daar fietsen. Steve Bakelmans was op de verkeerde plaats’, klinkt het. ‘Bakelmans is een psychopaat die geen enkele empathie toont. We moeten de maatschappij beschermen tegen deze man. Hij maakte al genoeg slachtoffers.’

Backx vroeg de levenslange opsluiting en de terbeschikkingstelling van 15 jaar. ‘Voor mij is zijn krediet vandaag op. Omwille van de gruwel van de feiten en de zware persoonlijkheidsstoornis en grote kans tot recidive.’ Daarin volgde de jury Backx volledig. Verder vroeg hij een periode van 25 jaar waarin voorwaardelijke invrijheidsstelling niet kon. De jury maakte daar 20 jaar van.

Volgens de advocaat-generaal had Bakelmans na de moord op Julie Van Espen geen enkele wroeging. ‘Hij heeft nadien bewijsmateriaal verstopt en gedumpt en is vervolgens gaan ronddolen in de stad. Hij nam geen enkel initiatief om zich te gaan aangeven. Nadat hij gearresteerd werd op de trein naar Leuven, belde hij tien dagen na de feiten nog naar zijn nicht vanuit de cel. Hij leek er wat lacherig over te doen.’

Ook wat betreft zijn jeugd zag Backx geen verzachtende omstandigheid. ‘Hij werd door getuigen omschreven als een meester-manipulator, iemand die gedreven was door seks, een parasiet, iemand die zich altijd slachtoffer waant.’ Bakelmans heeft geen empathisch vermogen, zo oordeelden de psychiaters die hem onderzochten.

   • Assisen sluit de deuren: ‘Integriteit en waardigheid voor Julie’

Het pleidooi van Dimitri De Béco, advocaat van Bakelmans, om toch rekening te houden met de jeugd van Bakelmans en 30 jaar cel te geven, kon de jury niet overtuigen. ‘Hij is in zijn jeugd misbruikt door een familielid van wie iedereen wist dat hij pedofiel was; Hij kreeg slaag van zijn vader en zijn moeder was heroïneverslaafd. Durf alstublieft niet te zeggen dat Steve Bakelmans geen ongelukkige jeugd had’, zei De Béco.

John Maes, advocaat van de familie en vrienden van Van Espen, reageert opgelucht. Zij hadden gehoopt op een zware straf. Zeker door de extra beschermingsperiodes is de kans erg klein dat Bakelmans ooit nog vrijkomt. ‘Het eindarrest was hard, maar terecht’, merkte Maes op.

Schuldig aan moord en verkrachting

Na bijna vijf uur overleg oordeelde een meerderheid van de twaalf juryleden gisterenavond dat Bakelmans schuldig is aan zowel moord met voorbedachten rade als verkrachting. Gezien het rapport van de wetsgeneesheer was het onomstotelijk bewezen dat de feiten met voorbedachten rade waren, vond de jury. Er waren verschillende dodelijke verwondingen op het lichaam van het slachtoffer, en Bakelmans besliste meteen om haar te doden. De jury was van oordeel dat hij zelf de ernst van zijn daden kon inschatten. Daarom werd hij toerekeningsvatbaar verklaard.

De drie schuldvragen waarop de jury een antwoord moest formuleren, waren: is Bakelmans schuldig aan moord? (met voorbedachten rade), aan doodslag? (zonder voorbedachten rade) en (poging tot) verkrachting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig