Democratische senator Manchin zet Bidens investeringsplan op de helling
Senator Joe Manchin: keldert hij de plannen van Biden?  Foto:  AFP

De Democratische senator Joe Manchin zal niet voor het investeringsplan van Joe Biden stemmen. Dat heeft hij zondag op televisiezender Fox gezegd. Hij maakt volgens CNN zo in feite een einde aan de onderhandelingen over de huidige versie van president Bidens ‘Build Back Better Act’, die het sociale vangnet in de VS moet versterken.

Joe Biden stelde eind oktober zijn investeringsplan ter waarde van 1.750 miljard dollar voor. De Amerikaanse president had oorspronkelijk een dubbel zo groot bedrag voorzien maar de gematigde vleugel van zijn partij vond dat te ver gaan.

Het investeringspakket zou onder meer kinderopvang goedkoper maken, belastingen voor gezinnen verminderen en de gezondheidsdiensten fors uitbreiden. In de strijd tegen de klimaatverandering wil Biden vooral investeren in hernieuwbare energiebronnen en het fiscaal voordelig maken om een elektrische wagen te kopen 

Manchin was altijd al een van de kritische stemmen over het plan, mede omdat hij vreest dat de enorme uitgaven de nu al hoge inflatie nog kunnen aanwakkeren. ‘Ik kan niet stemmen om verder te gaan met deze wetgeving’, zei hij op Fox News Sunday. In een mededeling die achteraf verspreid werd, zei de senator dat hij niet kan stemmen voor een plan dat hij niet verkocht krijgt aan zijn achterban in zijn thuisstaat West-Virginia.

Na 50 jaar verwaarlozing geeft Biden de VS een facelift

Het Witte Huis reageerde scherp op de verklaringen van Manchin en stelt dat de uitspraken ‘in tegenspraak zijn met wat gezegd werd tijdens gesprekken met de president en Witte Huis eerder deze week, en met zijn eigen publieke verklaringen’.

Het njet van Manchin is een groot probleem voor Biden: de Democraten hebben maar één stem op overschot in de Senaat. Zonder zijn steun (of de onwaarschijnlijke steun van een of meerdere Republikeinse senator) wordt het plan dus naar de prullenbak verwezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in