In de zomer van 2021 kwamen de gevolgen van de klimaatopwarming met de dodelijke overstromingen in ons land dichter dan ooit. Maar ook ander natuurgeweld, zoals woeste zeeën en vulkaanuitbarstingen, hield ons in zijn greep.
De vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma begon half september uit te barsten en pas midden december bleek hij tot bedaren te komen. De lava die maandenlang uit de vulkaanmond gutste, trok een spoor van vernieling door het eiland.
In juli viel het water plots met bakken uit de hemel. Moedige inwoners van de hardst getroffen provincie Luik begonnen de dag na de zondvloed al meteen met de opkuis, maar de watersnood zal Wallonië nog voor jaren tekenen. Met een drone mat fotograaf Sébastien Van Malleghem de schade op.
Ook in Duitsland, waar het noodweer aan zeker 184 mensen het leven kostte, proberen ze nog altijd rechtop te krabbelen nadat de overstromingen deze zomer hun huizen en hun levens hebben verwoest. De beelden van de aardverschuiving in Erftstadt slaan met verstomming.
Aan de zuidkust van Engeland stortte in het voorjaar een klif in. Het was de grootste aardverzakking in zestig jaar tijd. Op knappe dronebeelden is te zien hoe de kustlijn hertekend werd.
In september bereikten ook vanuit Spanje verbijsterende beelden onze redactie toen het noodweer er in het midden en oosten van het land toesloeg. Straten veranderden in kolkende rivieren die alles op hun pad meesleurden.
De verwoestende kracht van water werd nog maar eens pijnlijk duidelijk toen op de Zwarte Zee een schip in de helft brak nadat het in wild water was terechtgekomen.
Ten slotte: de natuur in al haar glorie, en van heel dichtbij. Een fotograaf droomde ervan om indrukwekkende dronebeelden te maken boven de uitbarstende Fagradalsfjall. Niet evident, zo blijkt.