Miljoenenclaim of niet: staking bij Brussels Airlines gaat door
  Foto:  EPA-EFE

Vakbonden van vliegend personeel gaan maandag koste wat het kost staken. De ingebrekestelling van de luchtvaartmaatschappij daarvoor maakt geen indruk op hen.

De vakbonden kondigden woensdag aan dat er maandag vanaf 5.00 uur een 24 urenstaking zal beginnen bij Brussels Airlines van het vliegend personeel, uit onvrede over het uitblijven van oplossingen voor de hoge werkdruk, en omdat de directie volgens hen een aantal ondertekende cao’s niet respecteert.

De directie reageerde in eerste instantie ‘heel erg verbaasd’, en ging donderdag in de tegenaanval. In een brief aan de vakbonden dreigde ze met juridische stappen indien de staking niet zou worden afgeblazen tegen vrijdag om 11 uur. Mocht de staking toch doorgaan, dan zou de directie de verwachte schade - naar schatting 2,5 miljoen euro - op de vakbonden verhalen.

Volgens de directie hebben de vakbonden de regels niet gevolgd, omdat er onlangs tijdens een verzoeningsvergadering een pv van verzoening was opgesteld, waarna de sociale vrede normaal gegarandeerd is.

‘Volledig legaal’

De vakbonden zien dat anders. Zo’n pv is een aanbeveling en is niet hetzelfde als een akkoord tussen partijen, zegt Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB.

Zelf verwijzen de vakbonden naar stakingsaanzeggingen die al sinds vorige zomer lopen bij Brussels Airlines, en die de actie van maandag coveren. ‘We staan recht in onze schoenen’, aldus Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. ‘De aanzeggingen zijn volledig legaal ingediend’, zegt ook Paul Buekenhout van de christelijke bond ACV-Puls.

De vakbondslui herhalen dat ze de ingebrekestelling ‘een oorlogsverklaring’ vinden, ‘een schandalige manier om te proberen een staking te breken’, of nog ‘een aanval op het stakingsrecht’.

ACLVB’er Roelandt wijst erop dat er de voorbije maanden genoeg ‘softe acties’ en waarschuwingen zijn geweest om te verantwoorden dat er nu tot staking wordt overgegaan. Hij betreurt wel dat de focus is komen te liggen op dit dispuut ‘in plaats van dat de echte problemen van de werknemers worden aangepakt’.

In een gezamenlijk persbericht zeggen de vakbonden nog dat ze ‘merken dat het sterke signaal dat de actie van maandag aanstaande is, deze keer wel is overgekomen bij de werkgever’. ‘Alleen hopen wij dat deze eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en gepast reageert. Namelijk met oplossingen voor problemen, en niet met dreigen met juridische sancties.’

‘Hiermee schiet de directie zichzelf in de voet’, stelt BBTK’er Van Camp nog. Hij ziet nu ook bij het grondpersoneel, dat in eerste instantie niet bij de staking was betrokken, animo ontstaan om zich aan te sluiten. Ook ACLVB-vakbondsman Roelandt heeft de indruk dat de demarche van de directie de stakingsbereidheid net kan aanwakkeren.

De voorbije maanden waren er al verschillende kleinere acties uit protest tegen het uitblijven van structurele oplossingen voor de hoge werkdruk. Midden november was er nog een protestactie voor de loods waarin Brussels Airlines zijn nieuwe logo voorstelde.

.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig