camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 17 december 2021 om 17.00 uur

1Kernkabinet hakt knoop energiedossier nog niet door

Het kernkabinet heeft nog geen akkoord bereikt over het energiedossier, met daarin het vraagstuk over de sluiting van de kerncentrales. Het thema lag vandaag op tafel, waarbij verschillende opties voor de energiemix na 2025 in detail worden geanalyseerd met het oog op de bevoorradingszekerheid. Volgende week buigen de topministers van de regering-De Croo zich opnieuw over het dossier.

Volgens de huidige wet sluiten de laatste kerncentrales in ons land in 2025 de deuren. Het regeerakkoord van de Vivaldi-ploeg schrijft zich in die logica in, maar liet een opening om de twee jongste centrales (Doel 4 en Tihange 3) nog langer open te houden. Binnen de meerderheid dringt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez daar erg op aan.

De regering wil de knoop over de energiemix – met of zonder kernenergie – voor het einde van het jaar doorhakken.

  Marc Herremans

2Ouders van kinderen jonger dan 12 erg verdeeld over vaccinatie

Ouders van kinderen jonger dan 12 antwoorden erg verdeeld op de vraag of ze hun kinderen zouden laten vaccineren als de Hoge Gezondheidsraad dat zou adviseren. Dat blijkt uit antwoorden van de Grote Coronastudie van de UAntwerpen.

43 procent van deze ouders zegt hun kind ‘zeker of waarschijnlijk wel’ te laten vaccineren, terwijl meer dan 23 procent aangeeft dat ‘zeker niet’ te laten doen. De studie, vorige week door 18.000 mensen ingevuld, stelde net zoals in voorgaande golven de vraag aan ouders of hun (oudste) kind al gevaccineerd is indien het 12 jaar of ouder was. Meer dan 87 procent van deze jongeren heeft hun vaccinatie gekregen.

Wat kan er straks wel of niet met de eindejaarsfeesten?

Ouders van wie het oudste kind jonger is dan 12 jaar, kregen de vraag of ze hun oudste kind zouden laten vaccineren van zodra dit geadviseerd wordt door de Hoge Gezondheidsraad. Daarop antwoorden de ouders erg verdeeld: 23,4 procent zegt ‘zeker wel’, 19,6 procent ‘waarschijnlijk wel’. 23,6 procent zegt dan weer ‘zeker niet’. De onderzoekers achter de bevraging wijzen er wel op dat het hier gaat om alle kinderen onder de 12 jaar, ook zij die jonger dan 5 jaar zijn.

Over de boosterprik is dan weer heel veel eensgezindheid. Bij deelnemers ouder dan 65 jaar kregen reeds drie op vier de boosterprik, in lijn met de cijfers voor België. In de leeftijdsgroep 36 tot 65 jaar kreeg één op vier deelnemers een boosterprik. Zowel in die leeftijdsgroep, als bij de 18- tot 35-jarigen is de bereidheid groot.

3Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt onder 800

Het aantal patiënten dat met covid-19 op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen ligt, is weer onder de 800 gezakt. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

De nieuwe ziekenhuisopnames zakten in de week vanaf 10 tot en met 16 december met 17 procent tot dagelijks ruim 235. Momenteel liggen 2.971 coronapatiënten in de ziekenhuizen, terwijl Sciensano er gisterochtend nog 3.120 meldde. Op de afdelingen intensieve zorg liggen 789 patiënten.

Blijf op de hoogte van het laatste coronanieuws via onze coronablog

In de week vanaf 7 tot en met 13 december namen de besmettingen af tot gemiddeld 11.695 per dag, een daling met 27 procent in vergelijking met de voorgaande zeven dagen.

Ook het aantal overlijdens door covid-19 zakt. In dezelfde zeven dagen ging het om gemiddeld minder dan 46 per dag, een vermindering van 8 procent.

De epidemie zwakt verder af, wijst ook het reproductiegetal van 0,86 uit. Hoewel de omikronvariant oprukt, blijft de deltavariant op dit moment de dominante virusvariant in ons land.

4Geen strengere maatregelen voor omgang met PFOS op Oosterweelwerf

Buurtbewoners van de 3M-fabriek in Zwijndrecht sleepten de aannemers van de Oosterweelwerken voor de rechter, omdat die onzorgvuldig zouden omgaan met vervuilde grond. De rechter ziet geen reden om nu al bijkomende maatregelen op te leggen.

Rechter legt (nog) geen strengere maatregelen op voor omgang met PFOS op Oosterweelwerf

Het burgerinitiatief Grondrecht, Greenpeace en de activist Thomas Goorden hadden een rechtszaak tegen Lantis en Rinkoniën aangespannen, omdat die twee uitvoerders van de Oosterweelwerken volgens hen onvoldoende voorzichtig omgaan met de grond op de werf op de Antwerpse Linkeroever. Die is vervuild met PFOS-chemicaliën. Ze vroegen onder meer dat de rechtbank meteen extra maatregelen zou opleggen voor de omgang met de grond, zoals die enkele maanden geleden door een expertencommissie werden voorgesteld.

Maar volgens de rechtbank hebben BAM (de vroegere naam van Lantis) en Rinkoniën de aanbevelingen van de expertencommissie nooit in vraag gesteld en hebben ze zich van in het begin bereid verklaard om eraan gevolg te geven. Momenteel is er ‘geen enkele aanwijzing dat BAM of Rinkoniën de aanbevelingen niet zou naleven, dit terwijl er op de werf geregeld controles worden uitgevoerd door verschillende instanties’, zo staat in het vonnis.

  Marc Herremans

5Helft van vluchten Brussels Airlines maandag geschrapt door staking

Zowat de helft van de vluchten die Brussels Airlines maandag had gepland, wordt geschrapt wegens de aangekondigde staking. Van de 12.500 verwachte passagiers, werden 3.500 boekingen geannuleerd. Dat heeft woordvoerster Kim Daenen vrijdag gezegd.

De directie van Brussels Airlines bevestigt dat de vakbonden niet zijn ingegaan op de vraag om de staking nog af te blazen. Maar ze wil voorlopig niet te veel meer op die kwestie ingaan. ‘De focus ligt nu volledig op de passagiers, om te maken dat het maandag niet te chaotisch verloopt’, aldus Daenen.

De directie heeft bij het vliegend personeel gevraagd wie er wel en wie er niet zal werken, en ziet naar eigen zeggen toch wel werkbereidheid. Ze verwacht dat de helft van de geplande vluchten zal kunnen doorgaan. ‘De helft van de vluchten is geschrapt’, zegt Daenen.

Maar de impact op de passagiers is minder groot: 9.000 van de 12.500 verwachte passagiers zou op het vliegtuig kunnen stappen. Er werden 3.500 boekingen geannuleerd, maar voor een deel van die reizigers is een oplossing gevonden. Het gaat onder meer om boekingen op een vluchten van een andere maatschappij uit de Lufthansa-groep, waartoe Brussels Airlines behoort.

6Vier maanden oude baby stierf door infectie, moeder niet in verdenking gesteld

De vier maanden oude baby die woensdag dood werd aangetroffen in een huis in Eksaarde, is een natuurlijke dood gestorven. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

‘Tijdens het onderzoek naar het verdachte overlijden van de baby werd er op vraag van de onderzoeksrechter een wetsdokter aangesteld. Die voerde een autopsie uit op het kindje. Volgens de eerste vaststellingen blijkt het om een natuurlijk overlijden te gaan als gevolg van een infectie. Er werden stalen genomen die nog verder onderzocht zullen worden. Tot op vandaag zijn er geen aanwijzingen dat het kind onvoldoende verzorgd zou zijn.’

De 32-jarige moeder, die met een drugsproblematiek zou kampen, werd na de dood van het meisje opgepakt, maar wordt door het parket niet in verdenking gesteld.

7Dure energie kost 1,8 miljard euro per maand

Pierre Wunsch.  Fred Debrock

De hoge energieprijzen brengen de Belgische economie maandelijks 1,8 miljard euro schade toe. ‘Een enorme kostprijs’, zegt macro-econoom Geert Langenus van de Nationale Bank van België. ‘Als je de vraag stelt wie de kosten betaalt, is het antwoord: iedereen. Al lijkt het erop dat het grootste verlies voor de ondernemingen is, omdat de gasprijs voor de gezinnen wordt gecompenseerd door de index.’

De Belgische ondernemingen zullen door de hoge inflatie op korte termijn aan concurrentiekracht inboeten, zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. Uit berekeningen van de bank blijkt wel dat het verlies tijdelijk kan zijn, omdat ook in de buurlanden de lonen aangepast zullen worden aan de prijsstijgingen. Maar dat gebeurt met enige vertraging, doordat deze landen in tegenstelling tot België geen directe koppeling tussen inflatie en lonen kennen.

Hoge energieprijzen kosten 1,8 miljard per maand

8Longlist voor eerste Boon Literatuurprijs bekendgemaakt

Op de longlist voor de Boon Literatuurprijs staan 15 genomineerden voor fictie en non-fictie en 15 genomineerden voor kinder- en jeugdliteratuur. De winnaars in elke categorie krijgen 50.000 euro.

De Boon wordt op 24 maart 2022 voor het eerst uitgereikt in Oostende. De organisator van de nieuwe prijzen is de vzw Vlaamse Literatuurprijs. Daarin zitten alle be­lang­heb­ben­de partijen uit het boekenvak verenigd. In de jury zetelen onder anderen voormalig nieuwsanker Martine Tanghe, schrijfster Brigitte Raskin, De Standaard-recensenten Sam De Wilde en Catherine Vuylsteke en literatuurprofessor Vanessa Joosen.

De volledige lijst van genomineerden vindt u in dit artikel

9Francky Dury en Zulte Waregem gaan uit elkaar

  belga

Zulte Waregem en coach Francky Dury beëindigen, in onderling overleg, hun samenwerking. De beslissing gaat onmiddellijk in, meldt Essevee. Davy De fauw en Timmy Simons krijgen het vertrouwen om Essevee naar een veilige plek te brengen in de Jupiler Pro League.

‘De club bedankt Francky Dury voor zijn inzet en neemt met spijt afscheid van de trainer die de voorbije twintig jaar een uitzonderlijk palmares realiseerde’, klinkt het. ‘De voorbije twintig jaar promoveerde Essevee met hem naar eerste klasse, won het twee keer de Beker van België, speelde het verschillende Europese campagnes en werd het vicekampioen in de Jupiler Pro League.’

Dit seizoen loopt het een pak minder. Zulte Waregem staat momenteel voorlaatste in het klassement. ‘Op sportief vlak blijft SV Zulte Waregem al maanden onder de vooropgestelde doelstellingen’, aldus Essevee. ‘Het bestuur voerde de voorbije weken verschillende gesprekken met alle betrokken partijen. Uit een grondige analyse blijkt dat een wissel van de sportieve leiding nodig is en de club heeft daarover een akkoord gesloten met Francky Dury.’

Davy De fauw en Timmy Simons krijgen de sportieve verantwoordelijkheid in handen, stelt de club. Het duo begint er morgen aan met een thuiswedstrijd tegen KV Mechelen.

10‘Sex and the city’-acteur Chris Noth beschuldigd van seksueel misbruik

De Amerikaanse acteur Chris Noth, ook wel gekend als Mr. Big in de reeks Sex and the city is beschuldigd wegens seksueel misbruik. Twee vrouwen besloten hun verhaal te delen met The Hollywood Reporter. Dat deden ze los van elkaar.

Naar aanleiding van And just like that…, de vervolgserie van de populaire serie Sex and the city, besloten de twee vrouwen van 40 en 31 jaar hun verhaal over Chris Noth te delen. In de serie vertolkt Noth de rol van Mr. Big die een knipperlichtrelatie heeft met hoofdpersonage Carrie Bradshaw. Noth is op dit moment 67 jaar.

Volgens het verhaal van de vrouwen gebeurden de incidenten in 2004 en 2015. De eerste vrouw die getuigt over het incident uit 2004, zegt dat ze Noth leerde kennen toen ze werkte bij een bedrijf dat veel beroemdheden als klant had. Tijdens een van hun ontmoetingen zou Noth haar verkracht hebben.

De tweede vrouw, die Noth leerde kennen in 2015, werkte in het vipgedeelte van een New Yorkse nachtclub. Noth zou haar uitgenodigd hebben in zijn appartement en zou haar daar verkracht hebben.

In een reactie reageert Noth dat de beschuldigingen niet kloppen. ‘Nee betekent altijd “nee” en die grens overschrijd ik nooit. De ontmoetingen met deze vrouwen vonden plaats met wederzijdse instemming. Ik heb deze vrouwen niet aangerand’, aldus Noth.

Chris Noth.  afp

De podcasts van De Standaard