Brussels Airlines dreigt met 2,5 miljoen euro als staking doorgaat
Themabeeld  Foto:  BELGA

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft een ingebrekestelling van 2,5 miljoen euro ingediend bij de vakbonden als de staking van maandag doorgaat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, en wordt bevestigd aan persagentschap Belga. De vakbonden spreken van een oorlogsverklaring en het breken van het stakingsrecht.

‘We hebben een ingebrekestelling gestuurd naar de vakbonden met de vraag om tegen morgen 11.00 uur de stakingsoproep te annuleren’, zegt woordvoerster van Brussels Airlines Kim Daenen aan Belga. Ze herhaalt dat Brussels Airlines heel verbaasd is door de stakingsactie, omdat er een pv van verzoening is van twee weken geleden, waarna de sociale vrede normaal gezien gegarandeerd is.  ‘De regels zijn duidelijk niet gevolgd. Daarom verhalen wij de mogelijke schade op de vakbonden.’ 

Brussels Airlines wacht nu het antwoord van de vakbonden af. Hoeveel vluchten geannuleerd zouden worden indien de staking maandag doorgaat, kan Daenen niet zeggen. De woordvoerster zegt dat er wel bereidheid is om te werken.

‘Ongehoord’

Bij de vakbonden wordt met veel ongeloof gereageerd op de ingebrekestelling. ‘Dit is ongehoord’, zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV-Puls. ‘Het management zet mensen met hun rug tegen de muur. Dit is een brug te ver, dit is tegen het sociaal recht, tegen het internationaal stakingsrecht.’  

De vakbonden beraden zich donderdagavond over welke juridische stappen ze zullen nemen. Aan Het Laatste Nieuws zei BBTK-vakbondsman Olivier Van Camp nog dat de stakingsaanzegging van maandag volgens de vakbonden gedekt is, aangezien er sinds augustus en september een stakingsaanzegging van onbepaalde duur loopt.

Het conflict over de hoge werkdruk bij Brussels Airlines sleept al maanden aan. De onderhandelingen tussen de vakbonden en de ­directie zitten muurvast. Omdat eerdere, meer symbolische protest­acties geen resultaat op­leverden en de onvrede bij de ­achterban ondertussen groeide, voerden de vakbonden de druk op met een stakingsaankondiging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig