camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Uitbuiting

Celstraf voor diplomaat die bediende uitbuitte

donderdag 16 december 2021 om 3.25 uur

Themabeeld. getty

Een Koeweitse diplomaat en zijn echtgenote zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar en ­geldboetes van 12.000 euro, omdat ze maandenlang hun Ethiopische huishoudster hadden uitgebuit. De vrouw werd zowat een jaar lang opgesloten in de gezins­woning, mocht alleen overschotjes eten, kreeg geen kledij of ­medische verzorging en werd ­gekleineerd (DS 15 november).

De Ethiopische vrouw was een vluchtelinge die in Koeweit via mensenhandelaars in handen van het koppel was gevallen. In Koeweit werd ze al uitgebuit en toen het gezin naar België kwam, moest de vrouw mee verhuizen. Er werd voor haar een toeristenvisum ­gevraagd, omdat ze zogezegd alleen kwam helpen met de verhuizing en nadien zou terugkeren, maar uiteindelijk bleef ze een klein jaar bij het gezin in België. In die periode werd ze al even slecht behandeld als in Koeweit.

Volgens de rechtbank was er sprake van regelrechte slavernij en van een aanslag op de menselijke waardigheid. Zowel de diplomaat als zijn echtgenote werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 12.000 euro. Ze moeten hun slachtoffer ook een schadevergoeding van 33.000 euro betalen.

Het koppel kwam niet opdagen voor de rechtbank en werd bij ­verstek veroordeeld. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen