Vliegend personeel Brussels Airlines gaat maandag staken
  Foto:  BELGAIMAGE

Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines legt komende maandag vanaf 5 uur het werk neer voor een 24 uursstaking. Dat melden de vakbonden woensdag.

De onvrede bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is groot. De introductie van een nieuw logo, onderdeel van een vernieuwingsoperatie, werd in november bij een deel van het personeel al op gemor ontvangen. Heeft de directie zijn prioriteiten wel op orde, als er na twee jaar van besparingen en ontslagen, geïnvesteerd wordt in ‘een cosmetica-operatie’, klonk het.

Voor de vakbonden is de maat nu vol. Volgens de actievoerders doet het bedrijf te weinig moeite om met structurele oplossingen voor de hoge werkdruk over de brug te komen. ‘De covidcrisis heeft de luchtvaartsector hard getroffen’, klinkt het in een perscommuniqué van het gemeenschappelijk vakbondsfront. ‘Wij als werknemers hebben onze verantwoordelijkheid van in het begin opgenomen en onze hand uitgestoken om het bedrijf te redden. Forse inleveringen van salaris en verhoogde productie hebben we aanvaard om het bedrijf te redden van de ondergang. Na één jaar stellen we vast dat deze getekende akkoorden (’cao’s’) niet worden gerespecteerd en door het management anders worden geïnterpreteerd.’

De bonden wijzen erop dat al meer dan zes maanden met het management overlegd wordt, maar dat een oplossing uitblijft. Een bemiddelingspoging vorige vrijdag zou op niets uitgelopen zijn. Volgens BBTK-secretaris Olivier Van Camp nam de actiebereidheid onder het personeel intussen in die mate toe dat spontane acties dreigden. Daarop werd beslist om over te gaan tot de 24 uursstaking.

‘Zo kan Brussels Airlines de nodige maatregelen treffen en kunnen reizigers voor maandag ondertussen een andere vlucht zoeken’, zegt Van Camp. ‘We willen de reizigers niet treffen. De verantwoordelijkheid ligt bij de directie. Ook willen we signaal geven aan de moedermaatschapij (Lufthansa, red.) in Duitsland.’

‘Wir schaffen das nicht mehr’

Van Camp benadrukt wel dat de vakbonden zich niet willen verschuilen achter het feit dat spontane acties dreigden. ‘De directie heeft met haar attitude geoogst wat ze gezaaid heeft.’ De BBTK-secretaris voegt er nog aan toe dat er naast de werkdruk ook ongenoegen leeft over het huidige systeem van vergoedingen, dat tot grote verschillen in lonen zou leiden, en een gevoel van gebrek aan respect. Het nieuwe logo kadert in dat gebrek aan respect. ‘Een beetje ongepast’, aldus Van Camp.

‘Wij staan met onze rug tegen de muur en zien alleen nog één middel: een duidelijk signaal naar onze ceo en het hele Lufthansa-management: ‘Wir schaffen das nicht mehr’. Daarom roepen we op tot een 24 uursstaking maandag 20 december vanaf 5 uur. We hopen nu dat onze stem gehoord wordt en vragen zeer duidelijk dat de getekende akkoorden worden gerespecteerd om toekomstige acties te vermijden. De verantwoordelijkheid ligt volledig in handen van het management’, besluiten de bonden in het communiqué.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig