Dit feestelijk voorgerecht met kalfsvlees van Sofie Dumont moet je geproefd hebben
Foto: Gekopkalfsvlees

Lekker eten en drinken, dat is wat chef-kok Sofie Dumont absoluut wil doen tijdens de feestdagen samen met haar familie. Daarvoor serveert ze klassieke kerstgerechten, maar start ze gegarandeerd met een verrassend makkelijk, maar toch feestelijk voorgerecht. “Ik ben verzot op Vitello Tonnato en dat is een perfect voorgerecht voor een feestmenu want je kunt dit makkelijk op voorhand bereiden”, klinkt het bij Sofie.

Sofie Dumont houdt van de feestdagen, want dat betekent eindelijk rust. “Maar natuurlijk ook gezellig samen zijn met mijn familie én lekker eten en drinken”, zegt ze. Wat er dan op het menu staat? “Typische kerstgerechten met onder meer kalkoen, maar ook makkelijke gerechten die op voorhand klaargemaakt kunnen worden. Mijn absolute favoriet tijdens de feestdagen is Vitello Tonnato als voorgerecht. Ik vind dit een ongelooflijke heerlijke combinatie van mooi, sappig, gebakken kalfsvlees met een heel romige saus van tonijn en pittige kappertjes erbij. Simpel, maar je kunt het er makkelijk feestelijk doen uitzien. Daarnaast is het ook een makkelijk gerecht om op voorhand klaar te maken; je hoeft het vlak voor het serveren dan alleen nog maar te dresseren en af te werken. Handig, want zo kun je volop genieten van je familie rondom je.”

Kalfsvlees van bij de slager

Om zeker te zijn van het lekkerste, sappigste stukje vlees voor de feestdagen, vertrouwt Sofie op haar slager. “Ik koop altijd mijn vlees bij de slager en laat me ook door hem adviseren. Hij weet perfect wat hij in huis heeft en wat op dat moment het beste is. Ik laat hem de suggestie doen en dan weet ik meteen met welke stukjes vlees ik aan de slag kan gaan in mijn keuken. Voor mijn favoriet voorgerecht heb ik natuurlijk een kalfsfilet of een braadstuk nodig. Vaak bestel ik een stuk kalfsvlees met been en wat vet aan om ossobuco of een gerecht met kalfskotelet en een lekker mosterdsausje mee te bereiden. Het water komt me nu al in de mond.” (lacht)

Veel verschillende garnituren

Ook al wordt kerst vaak geassocieerd met kalkoen, voor Sofie kan er zeker ook kalfsvlees geserveerd worden. “Het is een sappig stukje vlees, waar veel verschillende garnituren bij passen. En waar iedereen aan tafel van kan smullen.”

Dit feestelijk voorgerecht met kalfsvlees van Sofie Dumont moet je geproefd hebben
Foto: Gekopkalfsvlees

Sofie Dumonts recept voor Vitello Tonnato
Je vindt het recept van Sofie hier.

Meer inspiratie en receptideeën met kalfsvlees ontdek je  hier »