Ook in Brussel protest van ultrakatholieken tegen ‘satanisch’ concert Anna von Hausswolff
De manifestanten bidden tegen de komst van Anna von Hausswolff.  Foto:  Koen Bauters

Een kleine groep ultrakatholieken heeft maandagavond actiegevoerd voor de Sint-Dominicuskerk in Brussel, waar de Zweedse artieste Anna von Hausswolff een concert gaf. De dominicanengemeenschap had eerder al haatmails en bedreigingen ontvangen uit ultrakatholieke hoek.

Met een veertigtal waren ze, de actievoerders die maandagavond postvatten voor de Dominicanenkerk in Brussel. Voor de trappen van de kerk zongen ze religieuze liederen. In navolging van Frans protest klonk het ook hier: ‘Sainte-Marie, mère de Dieu, priez pour nous, pauvres pécheurs’.

De manifestanten gaven daarmee gehoor aan eerdere oproepen van Franse katholiek fundamentalisten om de muziek van de organiste te weren uit de Europese kerkgebouwen. De Zweedse Von Hausswolff tourt langs kerken in heel Europa. Haar jongste album is immers volledig op orgel gespeeld, een instrument dat ze ontdekte toen ze het geluid van synthesizers beu werd. Maar de back catalogue van de componiste zet kwaad bloed bij strenggelovigen. In een van haar oude nummers, ‘Pills’, zong ze dat de liefde had bedreven met de duivel. Satanisme, vinden de katholieken. Von Hausswolff houdt het op een metafoor voor druggebruik.

Het protest leidde in Frankrijk tot afgelaste concerten (zoals hieronder in Nantes). Het concert in Parijs werd opnieuw geprogrammeerd op een geheime locatie zodat de voorstelling in alle sereniteit kon verlopen. Onder het toeziend oog van de politie ging het er in Brussel gemoedelijker aan toe. Na eerder overleg met de organisatie en de gemeente had de politie laten weten dat ze een oogje in het zeil ging houden. Een uur voor aanvang troepten de manifestanten samen op de Renaissancelaan, recht tegenover de kerk. Nieuwsgierige voorbijgangers werden aangemaand om door te wandelen.

Zowel de manifestatie, als het eerste van de twee concerten van de avond verliepen zonder incidenten. Binnen in de kerk ondervonden de concertgangers geen hinder van de actievoerders. De acties van de fundamentalisten werden voornamelijk schouderophalend onthaald bij het aanwezig publiek. Drie Gentenaars van middelbare leeftijd merkten smalend op dat men het voorprogramma was vergeten te afficheren, verwijzend naar de religieuze gezangen voor de kerkdeur.

Ook in Brussel protest van ultrakatholieken tegen ‘satanisch’ concert Anna von Hausswolff
Binnen verliep het concert zoals gepland.  Foto:  Koen Bauters

De concertzaal Botanique, die het evenement organiseert, verbaasde zich over de controverse. Het bewuste nummer stond maandagavond niet eens op het programma, liet het weten aan persagentschap Belga. Het concert in Brussel was immers volledig instrumentaal.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig