Hannah Arendt Instituut krijgt Vlaamse projectsubsidie van 805.000 euro
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.  Foto:  BELGA

De Vlaamse regering kent het Hannah Arendt Instituut een projectsubsidie van 805.000 toe. Dat blijkt uit de beslissingen van de Vlaamse regering. Coalitiepartner N-VA had zich verzet tegen de subsidiëring.

Het instituut kan op voorstel van minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) rekenen op een projectsubsidie van 805.000 euro voor een project van drie jaar dat lokale besturen moet helpen om polarisatie, desinformatie en haatspraak aan te pakken. 

Coalitiepartner N-VA verzette zich tegen bijkomende financiering voor het instituut. Volgens Vlaams parlementslid Nadia Sminate houdt het instituut er een gekleurde visie op diversiteit en inburgering op na. Volgens de N-VA levert het instituut geen meerwaarde, heel wat van het onderzoek wordt al elders verricht.

Vanuit de fractie werd de N-VA-ministers verzocht om vers geld te weigeren. Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf toe dat het om een ‘moeilijk dossier’ ging, maar wilde niet vooruitlopen op de beslissing.

Het Hannah Arendt Instituut is een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Het werd in 2019 opgericht, door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) met de stad Mechelen als partner.

Het centrum buigt zich over maatschappelijke uitdagingen zoals migratie, diversiteit en sociaaleconomische en politieke achterstelling. Christophe Busch, voormalig directeur van Kazerne Dossin, leidt de instelling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in