camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 congo hold-up

Belg die fortuin verdiende met woekerprijzen in Congo sponsort AfricaMuseum

De Belgische topmanager Philippe de Moerloose vroeg torenhoge prijzen voor landbouwmaterieel in Congo. In België is hij een belangrijke privédonateur van het AfricaMuseum. ‘Als dat geen neokolonialisme is, dan weet ik het ook niet meer.’

vrijdag 10 december 2021 om 16.52 uur

De Moerloose was ook bij de grote renovatiewerken van het museum een van de belangrijkste schenkers. belga

‘Met groot plezier verwelkomt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika zijn nieuwe partnerschap met Philippe de Moerloose, een belangrijke Belgische ondernemer.’ Bij een tentoonstelling in 2017 werd de Belg, met een grote foto van zijn gezicht op een poster, in de bloemetjes gezet.

De Moerloose was jarenlang een van de belangrijkste privédonateurs van het AfricaMuseum in Tervuren, een voormalig koloniaal museum dat hard heeft gewerkt aan een properder postkoloniaal imago. Op de website van het museum is hij een van de twee personen van de ‘meer dan honderd privé schenkers’ die met naam wordt genoemd.

‘Toen hij ons sponsorde, voelden we ons daar wat ongemakkelijk bij, zoals vaker bij mensen die zaken doen in Congo, maar in die periode was er geen indicatie van malversaties’ Guido Gryseels directeur AfricaMuseum

Bijna 750 miljoen dollar van Congolese staat

Uit onderzoek van De Standaard blijkt dat de Belg tijdens de regeerperiode van president Joseph Kabila een fortuin heeft vergaard. Sinds 2009 stroomde bijna 750 miljoen dollar vanuit de Congolese staat naar zijn bedrijven, volgens de Congolese Centrale Bank.

Onze krant ontdekte dat hij daarbij jarenlang torenhoge prijzen aanrekende voor landbouwmaterieel als tractoren, graafmachines en pikdorsers. Soms vroeg hij zelfs zeven keer zo veel als hij betaald had. Onderzoek van De Standaard brengt hem ook in verband met de verkoop van controversiële Russische vrachtwagens van een merk dat vaak door het leger wordt gebruikt, ondanks een wapenembargo.

Dat De Moerloose met het AfricaMuseum samenwerkte leidt tot kritiek. ‘Een Belgische kandidaat-“Manager van het Jaar” verrijkte zich met schimmige deals’, schrijft politicologe Tracy Bibo Tansia in een opiniestuk. ‘Dezelfde man is ook donateur voor het AfricaMuseum. Als dat geen neokolonialisme is, dan weet ik het ook niet meer.’

‘Geweldig geschrokken’

‘Hij heeft een aantal publicaties en de sokkels van de tijdelijke tentoonstelling Weergaloze kunst gefinancierd’, zegt Guido Gryseels, de directeur van het AfricaMuseum. ‘Onze laatste samenwerking dateert van 2018. Sindsdien hebben we met hem geen contact meer gehad.’ Het jaarverslag van 2020 verwijst wel nog naar een van die publicaties, die over mineralen ging. ‘Die publicatie was gepland voor 2018, maar is door omstandigheden veel later verschenen’, reageert Gryseels. Voordien, in 2017, sponsorde De Moerloose ook een werkstuk over het Virunga-park.

‘Bij het AfricaMuseum zijn we geweldig geschrokken toen we de artikels over De Moerloose lazen’, zegt Gryseels nog. ‘Op het moment dat hij ons sponsorde, voelden we ons daar wel wat ongemakkelijk bij, zoals wel vaker bij mensen die zaken doen in Congo, maar in die periode was er geen enkele aanwijzing dat er mogelijk malversaties waren. Wat betreft de aparte vermelding van privédonateurs op onze website hebben we ons de voorbije weken al afgevraagd hoe lang personen daar op vermeld moeten blijven. Die vraag stelt zich niet over Philippe de Moerloose alleen.’

Philippe de Moerloose.  isopix

Goed op de hoogte

De Moerloose was ook bij de grote renovatiewerken van het museum ‘een van de belangrijkste schenkers’. In 2016 vertelde hij in een video waarom hij de opknapwerken steunde. ‘Ik ben erg gehecht aan het AfricaMuseum, want voor mij is het een eerste contact met het Afrikaanse continent.’ Het AfricaMuseum heeft de video minder zichtbaar proberen te maken, maar hij is nog steeds te vinden op de Youtube-pagina van het museum.

‘Het museum in Tervuren was goed op de hoogte van de activiteiten van onze groep in Afrika’, reageert De Moerloose op vragen van De Standaard over zijn verhouding tot het museum. ‘Ik heb het ook nooit gehad over enige relatie met president Kabila, die zoals ik heb uitgelegd louter professioneel was.’ De Moerloose zegt ook dat hij normale prijzen hanteerde bij zijn zaken in Congo. Hij beklemtoont dat de Russische trucks die hij leverde niet naar het leger zijn gegaan, maar naar het ministerie van Openbare Werken.

Binnenland
 1. Wat weten we tot nu toe al in de zaak-Dean Verberckmoes?
 2. Vriendin van kidnapper Dave De Kock is aangehouden
 3. Belgische en Nederlandse speurders overleggen woensdag over onderzoek naar moord op Dean
 4. Honderdtal mensen herdenken Dean (4) op wake in Sint-Niklaas
 5. Moeder die peuter Miguel (2) verloor na mishandeling door Dave De Kock: ‘Hoe kon dit opnieuw gebeuren?’
 6. Jef Vermassen advocaat voor de moeder van Dean: ‘Bang voor proces in Nederland’
 7. Brussels Gewest krijgt binnenkort ook eigen fietsknooppunten
 8. De Kock had ‘geen schuldbesef’ bij veroordeling in 2010 voor dood peuter
 9. Beslissing om rapper Valtònyc niet over te leveren aan Spanje gedeeltelijk verbroken
 10. De Kock verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij dood Dean
 11. Omikrongolf in Brussel erg hoog en piek nog niet bereikt
 12. Veertien huiszoekingen in onderzoek naar internationale drugstrafiek: twee havenarbeiders opgepakt
 13. Video Moeder van Dean was niet op de hoogte van verleden Dave De Kock: ‘Ik vertrouwde hem volledig’
 14. Dave De Kock eerder al veroordeeld voor dodelijke mishandeling van peuter
 15. Van Quickenborne: ‘Hadden we toen systeem van terbeschikkingstelling gehad, was Dave De Kock wel opgevolgd’
 16. Jan Jambon: ‘Hopelijk wat anomalieën in maatregelen wegwerken’
 17. Coronablog | Frankrijk zal vanaf eind februari ook met Novavax vaccineren 
 18. Een vijfde meer covidpatiënten in ziekenhuis tegenover week geleden, druk op intensieve zorg neemt wel verder af
 19. Het populairste museum van Gent voor twee jaar dicht
 20. N-VA ziet geen heil meer in vaccinatieplicht