Nieuw-Zeeland verbiedt sigaretten voor toekomstige generaties
  Foto:  EPA

Nieuw-Zeeland zal de verkoop van sigaretten aan toekomstige generaties verbieden. Het land wil tegen 2025 vrijwel rookvrij worden, zo kondigde de regering donderdag aan. Een wetsontwerp gaat nu naar het parlement.

Wie jonger dan 14 jaar is op het moment dat de wet in werking treedt, zal nooit op een wettelijke manier aan tabaksproducten kunnen komen, aldus minister van Volksgezondheid Ayesha Verrall. ‘We willen ervoor instaan dat jongeren nooit beginnen te roken. Daarom wordt het verkopen of leveren van rookbare tabaksproducten  aan nieuwe cohorten jongeren strafbaar.’

Volgens de nieuwe wet zullen mensen alleen nog tabaksproducten met een zeer laag nicotinegehalte kunnen kopen. Ook zullen aanzienlijk minder winkels nog tabak mogen verkopen. ‘Dit is een historische dag voor de gezondheid van onze mensen’, zegt Verrall.

Roken is de grootste oorzaak van vermijdbare overlijdens in Nieuw-Zeeland. Tabak is er de oorzaak van één kanker op de vier. Vooral bij Maori-gemeenschappen, gemeenschappen van mensen afkomstig van kleinere eilanden in de Stille Oceaan alsook bij de lagere inkomens leidt roken tot heel wat gezondheidsschade.

‘Rookvrij 2025’

Het aantal rokers daalt, maar de Nieuw-Zeelandse regering moet bijkomende stappen zetten om sneller de doelstellingen te bereiken, klinkt het. Bij ongewijzigd beleid zou het bijvoorbeeld decennia duren eer minder dan 5 procent van de Maori’s rookt, ‘en deze regering wil geen mensen achterlaten’.

Het land zal voorts rookstophulp prioritair maken. Het wetsontwerp moet wel nog het volledige parlementaire parcours afleggen. De plannen maken deel uit van het actieplan ‘Rookvrij 2025’. Tegen 2025 wil Nieuw-Zeeland rookvrij zijn, wat zich vertaalt in minder dan 5 procent van de bevolking die dagelijks rookt. De doelstelling heeft geen betrekking op e-sigaretten of rookvrije tabaksproducten.

Kritiek

Het plan wordt door sommige partijen bekritiseerd. De Act-partij stelde dat het verminderen van de nicotine in producten vooral mensen met een lager inkomen zal treffen. Volgens de partij zullen die meer sigaretten moeten kopen en meer moeten roken om tot dezelfde dosis nicotine te komen. Verrall repliceerde dat de lage nicotine mensen net zal helpen stoppen.

Anderen maken zich zorgen over een groeiende zwarte markt voor tabak. De regering erkende dit risico in eerste voorstellen: ‘Er zijn aanwijzingen dat de hoeveelheid tabaksproducten die Nieuw-Zeeland wordt binnengesmokkeld de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen en dat georganiseerde criminele groepen betrokken zijn bij grootschalige smokkel’, klonk het. Toch acht de Nieuw-Zeelandse regering dat risico niet genoeg om niet door te zetten met haar plan.

Het wetsontwerp gaat nu naar het parlement. Daar worden geen obstakels verwacht aangezien het regerende Labour een meerderheid in het parlement geniet.

Verrall zei nog dat de wetgeving in 2022 zou worden ingevoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig