Vrouw die valpartij veroorzaakte met ‘Allez opi-omi’ krijgt boete van 1.200 euro opgelegd
De vrouw veroorzaakte een massale valpartij.  Foto:  REUTERS

De toeschouwster die afgelopen juni in de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte door een kartonnen bord voor haar grootouders omhoog te houden, moet nu een boete van 1.200 euro betalen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Brest beslist. Ze moet ook een symbolische euro betalen aan de rennersvakbond UNCP.

De 31-jarige Franse vrouw veroorzaakte tijdens de openingsrit van de Tour de France een valpartij ter hoogte van Saint-Cadou waarbij meer dan vijftig renners betrokken waren, doordat ze met een kartonnen bord ‘Allez opi-omi’ te veel op de weg stond.

Ze werd donderdag veroordeeld voor ‘het in gevaar brengen van anderen’ en ‘het toebrengen van onopzettelijke verwondingen’. Tegen de vrouw, die wel haar spijt had uitgedrukt, was een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist, maar het blijft bij een boete van 1.200 euro. Ze moet ook een symbolische euro betalen aan de Union nationale des cyclistes professionnels (UNCP), die zich burgerlijke partij had gesteld.

Onder meer de Spanjaard Marc Soler en de Duitser Tony Martin, die als eerste tegen het bord aanreed, liepen zware letsels op.