camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 8 | Marokkaanse lekkernij met filodeeg en amandelspijs

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van de Van

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN


250 g filodeeg (vierkante vellen zijn het handigst: kijk eens in de diepvriesafdeling)


Voor de vulling:

100 g boter, op kamertemperatuur

200 g bloemsuiker, gezeefd indien nodig

375 g amandelpoeder of halfgrof gemalen amandelen (voor meer textuur)

2 eieren

4 el oranjebloesemwater
(of minder of meer naar smaak)

1 sinaasappel, de zeste

1 citroen, de zeste

Kruiden naar smaak: kaneel, steranijs en kruidnagel zijn lekkere smaakmakers


Voor de siroop:

(optioneel, als je houdt van een stroperig baklava-effect)

100 ml water

200 g suiker

2 el rozen- of oranjebloesemwater

Eventueel een kaneelstok en een stuk steranijs om de siroop kruidiger te maken


Om af te werken:

50 g boter

Pistachenoten

Bloemsuiker (als je geen siroop gebruikt)


Ook nodig:

Een keukenborsteltje


BEREIDING


1.
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een zachte massa.

Smelt de 50 g boter en zet even aan de kant. Bekleed een ronde taartvorm met bakpapier.

2. We gaan nu rollen maken met het filodeeg, die we vullen met de amandelpasta. Leg hiervoor twee filovellen op elkaar. Bestrijk ze met gesmolten boter. Leg aan de rand een worst van de amandelvulling. Rol op tot een stevig geheel. Leg de rol tegen de rand van de bakvorm. Blijf rollen maken en leg ze telkens in de bakvorm, zodat je een spiraal krijgt. Als er door het buigen een rol openknapt, kun je dat herstellen met een stukje filodeeg. Als je taartvorm vol is, borstel de bovenkant van de spiraal dan in met de gesmolten boter.

3. Plaats in de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is, zo’n 30 tot 40 minuten. Haal uit de oven en besprenkel met de siroop. Werk af met gehakte pistachenoten.

TIP
Wil je een minder rijke versie van deze taart maken? Dan kun je ook alleen het amandelpoeder, de suiker en het oranjebloesemwater samen met de citruszeste en kruiden mengen en hiermee het filodeeg vullen.
In plaats van de suikersiroop kun je ook honing aanlengen met wat oranjebloesem- of rozenwater en hiermee de taart besprenkelen. Als je vaste honing hebt, kun je die heel zachtjes verwarmen om hem opnieuw vloeibaar te maken.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.


Senne Van de Ven

De podcasts van De Standaard