camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 5 | Snelle chocoladetaart die altijd lukt

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Van

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor 1 taart waarvan je minstens
met 8 personen smult)


220 g donkere chocolade
van minstens 70 procent

50 g cacaopoeder + nog wat
extra voor de afwerking

100 g amandelbloem

180 g boter

250 g kristalsuiker

5 eitjes

1 snuf zout

Vetstof (boter of olie) om
de springvorm in te vetten


Lekker voor erbij:
een dot opgeklopte room of zure room


Ook nodig:

Springvorm van ongeveer
20 cm doorsnede

Zeef

Bakpapier


BEREIDING


1.
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm, klik dicht en knip de randen die uitsteken eraf. Vet daarna de rand van de vorm in.

2. Zeef de amandelbloem in een grote kom (zo meteen maak je hier ook de rest van het beslag in). Er zullen wat amandelschilfers achterblijven in de zeef, zit hier niet mee. Zeef er het cacaopoeder bij. Meng alles samen met een snuf zout onder elkaar.

3. Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de boter in een kookpotje op een heel laag vuur. Volgens de regels van de kunst moet dit au bain-marie, maar als je het vuur heel laag houdt, hoeft dat niet. Zorg er wel voor dat de chocolade niet begint te koken. Ze moet gewoon smelten, meer niet. Roer er de suiker onder. De korreltjes zullen niet helemaal oplossen, maar dat is niet erg.

4. Spatel de gesmolten chocolade onder de bloem. Klop de eitjes los (zodat eigeel en -wit gemengd zijn) en meng met een garde onder het beslag.

5. Giet het beslag in de taartvorm en zet 30 minuten in de oven. De taart lijkt dan nog niet helemaal gaar, maar maak je geen zorgen. Tijdens het afkoelen stijft ze op, terwijl het midden lekker smeuïg blijft.

6. Laat de taart afkoelen in de vorm. Je kunt deze taart zowel koud en recht uit de koelkast eten als op kamertemperatuur serveren. Zeef er als afwerking een royale laag cacaopoeder over.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.

Senne Van der Ven

De podcasts van De Standaard