camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 11 | Feestelijke vegan vanille-citroencupcakes met botercrème

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor 12 cupcakes)


Voor het deeg:

250 ml plantaardige melk

120 ml zonnebloemolie

2 tl vanille-extract

1 citroen, het sap en de zeste

200 g kristalsuiker

200 g patisseriebloem

2 tl bakpoeder


Voor de botercrème:

250 g bakmargarine met 80 à 90 procent vetgehalte

300 g bloemsuiker

1 tl vanille-extract

80 ml aquafaba (kikkererwtenvocht)

Eventueel 1 mespunt roze voedingskleurstof


Ook nodig:

Bakpapiertjes voor cupcakes

Muffinbakvorm

BEREIDING


1.
Verwarm de oven voor tot 180 °C heteluchtstand. Meng in een kom de suiker, patisseriebloem, het bakpoeder en de citroenzeste. Meng in een andere kom de zonnebloemolie, het citroensap, de plantaardige melk en het vanille-extract.

2. Voeg beetje bij beetje de natte ingrediënten toe aan de droge en meng met een garde tot een glad beslag.

3. Doe de bakpapiertjes in de muffinvorm en giet ze vol met beslag. Zet 20 minuten in de oven.

4. Maak intussen de botercrème. Doe de vegan bakmargarine in een mengkom. Mix luchtig en glad met het de klopper van je keukenmachine of handmixer. Klop een paar minuten, de bakmargarine wordt iets witter. 5. Voeg beetje bij beetje de suiker toe aan de margarine. Als je de voedingskleurstof gebruikt, voeg je die ook toe, samen met het vanille-extract. Voeg nu aquafaba toe en mix 5 minuten tot het mengsel luchtig wordt.

6. Haal de cupcakes uit de oven. Test of ze gaar zijn door met een priem in het midden te prikken. Als die er droog uitkomt zijn de cakejes doorbakken.

7. Laat de cupcakes helemaal afkoelen.

8. Doe de botercrème in een spuitzak met gekarteld opzetstuk en leg eventjes in de koelkast. Decoreer de cupcakes en bewaar in de koelkast als je ze niet meteen opeet.

TIPS

1. Kun je de cupcakes niet meteen versieren? Zet de botercrème in een bewaardoos in de koelkast en klop opnieuw even op voor gebruik.
2. Aquafaba kun je niet apart kopen. Koop dus een blik of een pot kikkererwten en vang het vocht op.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.


Senne Van der Ven

De podcasts van De Standaard