camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 4 | Speculaas, krokant vanbuiten, smeuïg vanbinnen

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!


Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor 2 grote plakken)


250 g bloem

2 tl bakpoeder

150 g koude boter, in kleine blokjes

150 g donkere kandijsuiker

6 à 7 el koude melk

2 el speculaaskruiden

Snufje zout


BEREIDING


1.
Meng alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, suiker, speculaaskruiden en zout) in een grote kom. Doe er de kleine blokjes boter bij en verkruimel met je vingertoppen de bloem tot kleine korrels. Giet de melk erbij en kneed snel tot een mooi deeg. Kneed niet te lang en stop meteen wanneer je een mooi samenhangend deeg hebt. Is het deeg te nat, voeg dan nog een beetje bloem toe. Is het te droog, dan biedt een klein scheutje melk soelaas.

2. Rol het deeg tot een bol, wikkel in plasticfolie en laat een uur tot een nachtje rusten in de koelkast. Zo ontwikkelt de smaak van de speculaaskruiden zich goed en smelt de suiker weg in het deeg. Hoe langer het deeg rust, hoe meer de kristallen oplossen.

3. Haal het deeg een halfuur voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor tot 170 °C. Kneed het deeg een paar keer door zodat het weer net zo soepel is als toen je het maakte. Deel in tweeën en rol beide stukken op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ruim een halve centimeter dik. Leg beide plakken goed uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat (ze lopen nog wat uit) en bak in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.


Ook lekker:
meng een lepeltje gemalen koffie onder de speculaaskruiden.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.


Senne Van der Ven

De podcasts van De Standaard