camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 10 | Linzer-koekjes: vreselijk chic zonder heel veel moeite

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN


Voor het deeg:

425 g bloem

165 g amandelmeel

200 g suiker

340 g boter, op kamertemperatuur

2 eieren

1 tl vanille-extract

1 tl zout

1 tl bakpoeder


Verder:

250 g confituur of gelei naar keuze

Poedersuiker om af te werken


BEREIDING


1.
Klop de boter en de suiker met een mixer tot een luchtige massa die iets lichter wordt van kleur. Dat duurt ongeveer 3 minuten (zet een timer: 3 minuten duren langer dan je denkt als je met een luidruchtige mixer in de weer bent). Gebruik een spatel om af en toe de boter die aan de zijkanten van de kom hangt weer in roulatie te brengen.

2. Voeg nu een voor een de eieren toe en klop tot ze zijn opgenomen in het botermengsel. Voeg ook het vanille-extract en zout toe.

3. Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel, de suiker en het bakpoeder door elkaar. En voeg dit toe aan het botermengsel. Gebruik een spatel of een houten lepel om de natte en de droge ingrediënten tot een glad en glanzend deeg te mengen. Deel het deeg in tweeën, vorm tot twee schijven en pak beide porties in met folie. Leg minstens 2 uur in de koelkast (of maximaal vier dagen).

4. Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bestuif je werkvlak met een dun laagje bloem en begin met 1 plak uit te rollen tot ongeveer een halve centimeter dik. Steek koekjes uit en hevel die met een spatel over op een (met bakpapier beklede) bakplaat. De koekjes lopen niet erg uit, dus je mag ze vrij dicht bij elkaar leggen.

5. Doe hetzelfde met de tweede lading deeg en steek hier vormpjes uit, waaruit je ook nog eens een vormpje uitsteekt zodat er een gat in zit.

6. Bak de koekjes zo’n 12 minuten in de oven (de randjes mogen goudbruin worden, maar de koekjes mogen vrij bleek blijven). Haal uit de oven en leg ze op een rekje, zodat ze afkoelen en krokant worden.

7. Roer de confituur even los, zodat je ze makkelijker op de koekjes kunt lepelen. Als de koekjes zijn afgekoeld, leg dan in het midden van de ‘volle’ koekjes een lepeltje confituur (niet tot aan de randjes, de confituur zal vanzelf uitlopen) en duw hier dan een koekje met een gaatje bovenop. Als je de koekjes graag wilt afwerken met bloemsuiker, bestuif je het bovenste koekje eerst met bloemsuiker en leg je het dan bovenop de confituur (houd het voorzichtig vast aan de randjes zodat je het bloemsuikerlaagje niet uitveegt).

8. Maak maar net zoveel gevulde koekjes als je wilt opeten, en houd de rest nog ongevuld tot later. Zodra de koekjes gevuld zijn met confituur, worden ze sneller zacht. Een beetje zacht is heerlijk, maar te plat is geen feest.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.

De podcasts van De Standaard