Recept 16 | Japanse cotton cheesecake, de ‘meest fluffy kaastaart ter wereld’
Senne Van der Ven
Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!
Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022
INGREDIËNTEN
(voor 1 taart waar je minstens
6 personen gelukkig mee maakt)
175 g roomkaas (type Philadelphia)
140 ml melk
45 g boter
100 g kristalsuiker
5 eieren
45 g bloem
15 g maiszetmeel
1/2 citroen, de geraspte schil + een kneepje voor de meringue
1 snuf zout
Vetstof (boter of olie) om de bakvorm in te vetten
Ook nodig:
Rond bakblik van 18 cm doorsnede en 8 cm hoogte
Bakpapier
Elektrische hand of standmixer
BEREIDING
1. Vet de bakvorm in. Leg op de bodem een uitgeknipt vel bakpapier dat er precies in past en bekleed ook de zijkant met bakpapier (knip hiervoor twee lange stroken van een vel, dat mag gerust enkele centimeters boven de bakvorm uit komen). Door de bakvorm eerst in te vetten blijft het bakpapier kleven. Verwarm ook alvast de oven voor tot 160 °C.
2. Smelt de roomkaas, melk en boter op een heel laag vuur terwijl je af en toe omroert. Haal van het vuur zodra alles gesmolten is en zet opzij. Ontvet de kom waarin je de eiwitten gaat opkloppen met een kneepje citroensap. Scheid de eidooiers van het eiwit. Doe de dooiers in een grote kom (waar je zo meteen het beslag in maakt) en de eiwitten in de ontvette kom.
3. Klop de dooiers los met ongeveer 1/3 van de suiker (dat mag op het gevoel en hoef je niet nauwkeurig af te wegen) tot die opgelost is. Roer er het roomkaasmengsel onder met een spatel tot alles goed gemengd is. Meng nu de maizena met de bloem en zeef in het roomkaasmengsel. Giet het beslag nog een keer door de zeef in een andere kom, zodat eventuele brokjes eruit zijn. Roer er tot slot met een spatel de geraspte citroenschil onder.
4. Doe een snuf zout en een kneepje citroensap bij het eiwit en klop schuimig met de mixer. Voeg van de suiker die nog overblijft ongeveer een derde toe en klop 1 minuut tot die opgelost is. Herhaal deze stap twee keer met de rest van de suiker. Mix indien nodig nog 1 minuut verder tot je halfstijve pieken hebt. Als je de mixer eruithaalt, moet de piek die eraan hangt nog een beetje opzij vallen en niet rechtop blijven staan.
5. Roer ongeveer 1/4 van het eiwitschuim met een spatel onder het beslag. Ga met de nodige zachtheid tewerk: alles moet goed gemengd zijn, maar zonder dat er te veel lucht uit het opgeklopte eiwit gaat. Giet dit beslag in de kom met de rest van het opgeklopte eiwit en roer met een spatel voorzichtig onder elkaar. Herinner je de tip van Mico: alles moet goed gemengd zijn, je mag geen strepen meer zien in het beslag. Hanteer hierbij dezelfde zachtheid als daarnet. Giet het beslag van op zekere hoogte in de bakvorm (daardoor gaan onnodige luchtbelletjes eruit).
6. Neem een grote ovenschaal (of au bain-marieschaal) waarin de bakvorm past en zet die erin. Vul de schaal met heet water zodat een deel van de bakvorm onder water staat (het kan zijn dat de bakvorm een beetje gaat drijven, dat is oké). Zet de schaal met bakvorm 75 minuten in de voorverwarmde oven.
7. Draai de oven uit, maar laat de cake er nog 15 minuten met gesloten deur in staan. Haal eruit en draai onmiddellijk om met behulp van een groot bord zodat de cake op zijn kop ligt. Verwijder voorzichtig de bakvorm en het papier. Laat 15 minuten rusten en draai daarna de cake om zodat hij weer rechtop staat.
Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.
Senne Van der Ven