camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 9 | Tarte tatin met veenbessen

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor 1 taart)


7 stevige appels (reken op een dikke kilo)

100 g verse veenbessen

1 flinke kneep citroensap

1 vel kant-en-klaar bladerdeeg


Voor de karamel:

150 g kristalsuiker

60 g koude boter, in blokjes

1 el appelciderazijn

1 el calvados of cognac (optioneel)

1 snuf zout


Ook nodig:

Tarte-tatinpan of (gietijzeren) pan met stevige bodem die in oven kan

Appelboor


Lekker voor erbij:

Opgeklopte of zure room of een bolletje vanille-ijs

BEREIDING:


1.
Schil de appels, haal het klokhuis eruit met een appelboor en snijd in drie ongeveer gelijke stukken. Doe in een kom en meng er een flinke kneep citroensap onder, om het verkleuren tegen te gaan. Zet de boter alvast in blokjes klaar in de koelkast.

2. Maak nu de karamel. Verdeel de suiker gelijkmatig in het midden van de tarte-tatin- of andere pan. Laat smelten op een middelhoog vuur. Weersta de verleiding om te roeren, wacht daarmee tot de suiker na ongeveer 5 minuten gedeeltelijk begint op te lossen. Roer nu met een garde door tot alles verder oplost. Laat rustig verder bubbelen terwijl je af en toe omroert tot de suiker een diepe amberkleur heeft. Opgelet voor spatten, de karamel is nu gloeiend heet.

3. Haal van het vuur en roer er de koude boterklontjes door zodat de karamel indikt. Roer er tot slot de azijn, calvados of cognac en een snuf zout door. Zet weer op het vuur en voeg de appels toe. Meng tot ze bedekt zijn met een laagje karamel en stoof in 5 à 8 minuten beetgaar (de appels garen straks nog verder in de oven). Roer af en toe om. Verwarm de oven ondertussen voor tot 200 °C.

4. Draai de appels tot ze netjes naast elkaar liggen met hun bolle kant naar beneden. Prop er waar dat lukt wat veenbessen tussen en strooi de rest erover. Dek af met het bladerdeeg en vouw het overhangende deeg naar binnen toe, tussen de rand van de pan en de appels in. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

5. Bak 25 tot 30 minuten in de oven, tot het deeg mooi goudbruin kleurt en de karamel er aan de zijkant uit bubbelt. Haal uit de oven. Laat afkoelen in de pan en draai pas na 30 minuten om met behulp van een groot bord (door zo lang te wachten, lossen de appels beter). Blijven er toch enkele appels kleven, geen paniek: haal ze gewoon uit de pan en leg ze mee op de taart.


TIP

Maak je het deeg toch liever zelf? Dat kan met het deegrecept van de galette
(even doorbladeren naar dag 13)

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.

De podcasts van De Standaard