camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 6 | Geurige, zompige cake met citroen & kurkuma

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor 1 cake)


300 g bloem

200 g suiker

180 g boter op kamertemperatuur

3 eitjes op kamertemperatuur

200 g yoghurt op kamertemperatuur

4 citroenen, de geraspte schil

1 tl kurkuma

½ tl bicarbonaat

1 tl bakpoeder

1 snufje zout


Ook nodig:

Cakeblik

Taartrooster


BEREIDING


1.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Doe de suiker in een kom en meng er met je vingertoppen de geraspte citroenschil onder. Voeg de boter toe en klop los met een handmixer of staande mixer. Breek de eieren er een voor een bij en klop na iedere toevoeging. Klop daarna verder tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Meng hier de yoghurt onder. Als het mengsel een beetje geschift lijkt, maak je geen zorgen: hier merk je niets meer van als de cake uit de oven komt.

3. Meng de bloem met de kurkuma, het bakpoeder, bicarbonaat en zout. Voeg in een paar keer toe aan het botermengsel. Spatel de bloem er voorzichtig onder en meng niet te enthousiast, anders ontwikkelen zich gluten en krijg je een taaie cake. Stop meteen met mengen als je geen bloem meer ziet in het beslag.

4. Vet de cakevorm in met boter, bestuif daarna met bloem en giet er het beslag in. Zet de cake in de oven en bak 50 minuten. Test met een priem of satéprikker of de cake gaar is: komt die prikker er proper uit, dan is de cake binnenin helemaal doorbakken. Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.


Senne Van der Ven

De podcasts van De Standaard