camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 18 | Krokante soezen (choux au craquelin) met slagroom

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

 Senne van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor 1 bakplaat soezen)


Voor het deeg:

225 ml vloeistof: de helft melk, de helft water

90 g boter

150 g fijne patisseriebloem, gezeefd

2 tl fijne kristalsuiker

1 snuf zout

4 eieren


Voor het craquelinlaagje:

100 g cassonade (lichtbruine ‘kinnekessuiker’)

100 g fijne patisseriebloem, gezeefd

100 g boter, op kamertemperatuur


Voor de vulling:

500 ml room

1 el bloemsuiker (of meer naar smaak)


Ook nodig:

Een spuitzak (of twee theelepels)

Bakpapier

Een deegrol

Een rond uitsteekvormje met een diameter van ongeveer 4 cm (of een glas met die diameter)

BEREIDING


1.
Maak eerst het deeg voor het craquelinlaagje, zodat dat kan opstijven in de diepvriezer. Meng daarvoor alle ingrediënten met de hand of een mixer tot een zacht deeg. Neem twee vellen bakpapier en leg het deeg in het midden van één vel. Leg het andere vel erop en rol zo, tussen de lagen bakpapier, uit tot een dunne plak van ongeveer 0,5 cm.

2. Leg in de diepvriezer, zodat de plak opstijft. Als het niet in zijn geheel in de diepvries past, kun je het vel, met deeg en al, in tweeën knippen en bovenop elkaar in de diepvries puzzelen.

3. Verwarm nu de oven voor tot 200 °C (hetelucht). Doe de melk en het water samen met de boter en het zout in een kookpot. Zet op het vuur en warm op tot de boter is gesmolten. Brengt het geheel aan de kook en voeg er de bloem bij.

4. Roer met een houten lepel of spatel tot alle bloem is opgenomen en het deeg een bal vormt. Nu komt de fase van het ‘deeg koken’. Dat is een belangrijke stap, waardoor je soezen straks mooi zullen rijzen. Blijf het deeg omroeren (kijk eens naar een filmpje online hoe dat eruitziet) terwijl het op het vuur staat, reken zo’n 2 à 3 minuten. Het deeg zal beginnen te geuren en plakt een beetje aan de bodem: dat is allemaal oké, gewoon blijven roeren.

5. Haal het deeg van het vuur en roer nog een minuut verder, zodat het een beetje afkoelt. Voeg nu een voor een de eieren toe, terwijl je stevig roert zodat ze niet stollen. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Stop even na drie eieren om naar de consistentie van je deeg te kijken (maar blijf roeren!) Als je denkt dat het vierde ei je deeg te lopend zal maken (het deeg moet gespoten kunnen worden in een spuitzak en mag niet volledig uitvloeien), voeg dat dan niet meer toe. Of voeg een half ei toe als je denkt dat het de perfecte consistentie zal opleveren. Na deze fase zal je deeg mooi glanzen. Haal het uit de kookpot en hevel het over naar een mengkom, zodat het niet verder gaart.

6. Haal de plakken deeg uit de diepvriezer, trek het bovenste bakvel eraf en steek rondjes uit het ijskoude deeg.

7. Vul nu je spuitzak met een wijd en glad spuitmondje met het kookdeeg (het lukt ook met twee theelepels!) en spuit hoopjes van ongeveer 3,5 cm doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat ruimte tussen de soezen: ze gaan nog stevig opblazen.

8. Schep de deegrondjes met een platte spatel van het bakpapier en leg ze boven op elke soes. Zet in de oven en bak 20 tot 25 minuten. Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kier (als de oven niet open blijft staan, kun je er een houten lepel tussen wringen). Laat de soezen zo nog 10 minuten afkoelen.

9. Haal de soezen uit de oven en laat volledig afkoelen. Klop intussen de room tot slagroom samen met de bloemsuiker. Voeg eventueel een extra smaakmaker (zoals oploskoffie of matcha) toe. Vul de soezen. Dat kan door een gaatje te maken in de soes en ze zo vol room te spuiten met een spuitzak. Je kunt ook het hoedje van de soes snijden en de room erin scheppen.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.

 Senne van der Ven

3 essentiële soezenlessen

Het ene ei is het andere niet

Niet alle eieren zijn even groot. Vertrouw op je eigen oordeel en voeg het laatste ei niet toe als het deeg al mooi vloeibaar en glanzend is na drie eitjes. Het laatste ei kan je deeg te lopend maken, waardoor je soezen platte schijven worden. Soms is het ei wel nodig, dus kijk goed naar je deeg.

Een kookdeeg heeft zijn naam niet gestolen

Een kookdeeg moet wel degelijk even ‘koken’. Bak het deeg daarom al roerend voor je de eieren toevoegt, het deeg wordt hiervan een stukje droger en kan zo meer eieren opnemen. De garing van het deeg doet de soezen mooi rijzen. Zet je timer zodat je die fase zeker niet inkort.

Laat de oven dicht

Als je tijdens het bakken even een kijkje neemt en de ovendeur opent, zakken je soezen onherroepelijk in elkaar. Laat de oven dus toe tijdens het bakken.

Buitenland
 1. Verdachte schietpartij ‘4th of July’-parade aangeklaagd voor zeven moorden
 2. Overleeft Boris Johnson ontslag van topministers?
 3. Boris Johnson duidt meteen nieuwe minister van Volksgezondheid aan na ontslag topministers en vicevoorzitter
 4. Video Zeven doden na schietpartij bij optocht Amerikaanse nationale feestdag
 5. Turkije neemt Russisch schip met ‘gestolen’ Oekraïens graan in beslag
 6. Live Oekraïne | Roebel verliest zowat 10 procent tegenover dollar en euro
 7. Schutter op ‘4th of July’-parade droeg vrouwenkleren als vermomming
 8. Video Jonge bultrug spoelt aan op Nederlands eiland
 9. In Rusland gearresteerde Amerikaanse basketballer Brittney Griner schrijft brief naar Biden
 10. Juwelendieven Tefaf-beurs vluchtten met elektrische steps
 11. Video Italië kondigt noodtoestand af voor droogte in Povlakte
 12. Video Arend vangt buizerdjong als prooi, maar voedt het op als eigen kuiken
 13. Video Ooggetuigen beschrijven chaos tijdens schietpartij nabij Chicago: ‘Puur geluk dat wij niet neergeschoten werden’
 14. China ontkent dat het de maan wil inpalmen
 15. Een rapper met gewelddadige video’s
 16. Video President Biden is ‘geschokt’ door schietpartij
 17. Video Dit weten we over opgepakte twintiger Robert ‘Bobby’ E. Crimo III: rapper met gewelddadige video’s

Niet te missen

De podcasts van De Standaard