camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 13 | Nonchalante appelgalette met vulling van frangipane

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN


Voor het deeg:

185 g bloem

1 tl suiker

½ tl grof zout

125 g koude boter, in blokjes

2 tl appelciderazijn

30 ml ijswater (= koud water met een handvol ijsblokjes zodat het erg koud is)


Voor de frangipane:

100 g amandelpoeder

100 g suiker (je kunt hier elke soort suiker gebruiken: wit, cassonade of bruine)

100 g boter, op kamertemperatuur

50 g bloem (je kunt hier experimenteren met verschillende soorten bloem, volkoren geeft een dieper smaakje, maar ook een eetlepel boekweit geeft extra karakter)

2 eieren

1 tl kaneel

1 tl kardemom

1 snuf zout

1 citroen, de zeste


Ook nodig:

5 appelen

1 ei losgeklopt, om het deeg te doreren

1 el grove rietsuiker om af te werken (optioneel)


BEREIDING


1.
Maak eerst het deeg. Doe hiervoor de bloem, suiker en het zout in een mengkom. Meng met een garde. Voeg er de blokjes koude boter bij. Wrijf ze met je handen in de bloem. De techniek die je hiervoor gebruikt, is met je duim over je vingers wrijven, alsof je in je vingers knipt maar dan van pink tot wijsvinger (je kan altijd even de video van Alison Roman bekijken als deze beschrijving niet tot je verbeelding spreekt). Zo krijg je een brokkelige massa met dunne sliertjes boter (het lijkt nu nog niet op een deeg, dat is normaal). Stort die uit op een proper werkvlak.

2. Meng nu het ijswater en de azijn, en druppel dit over het mengsel (alleen het water, het ijs houd je tegen met je vingers). Zigzag met je vingers door het mengsel zodat het water wordt opgenomen (als je twijfelt hoe dit moet: Alison zegt dat het is ‘alsof je met je handen door je haar gaat’).

3. Kneed nu met de palm van je hand het deeg een paar keer tot het een samenhangend geheel wordt. We proberen niet te veel te kneden, omdat je dan een taai deeg krijgt. We willen hier net een deeg dat heel zacht is, zodat het straks lekker bros en brokkelig is als we het opeten. Als het hanteerbaar is, kneed het dan nog tweemaal door en maak er een schijf van. Op dit moment is het deeg niet glanzend en zie je nog droge stukjes, maar door het rusten in de koelkast zal het verder hydrateren en straks ziet het er veel mooier uit. Pak het deeg in plasticfolie in en leg het in de koelkast (minstens 2 uur, maximum 4 dagen).

4. Maak de frangipane door alle ingrediënten in een mengkom luchtig te kloppen. Dit kan met een houten lepel of een keukenmachine (gebruik dan het K-vormige opzetstuk dat je voor koekjesdeeg gebruikt).

5. Snijd de appelen in dunne schijven. Je kunt de kern eruit halen met een appelsteker of je laat die erin (de pitjes vallen eruit en de rest kun je makkelijk eten als het uit de oven komt).

6. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkvlak met een dun laagje bloem. Leg het deeg in het midden en bestuif het ook met een dun laagje bloem. Rol uit met een deegrol tot een cirkel van ongeveer 40 cm doorsnede. De vorm maakt niet zoveel uit – een poging tot cirkel is prima. Onthoud: het is een rustiek gebak. Steek het deeg wat los met een deegschraper of een platte spatel en hevel over naar de (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat.

7. Smeer de frangipane uit op het deeg. Laat rondom een rand van zo’n 10 cm vrij (die vouwen we straks om). Schik de schijfjes appel dakpansgewijs op de frangipane. Vouw de randen over de appel. Wrijf de randen in met het losgeklopte ei: een borsteltje is hiervoor handig, maar met je vingers lukt het ook. Strooi eventueel nog wat grove suiker over de appeltjes.

8. Plaats in de oven en bak zo’n 60 tot 75 minuten tot het deeg goudbruin is en de appeltjes zacht zijn.


TIP

Is het deeg te droog om tot een schijf te vormen, dan kun je altijd wat extra ijswater toevoegen.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.

 Senne Van der Ven

De podcasts van De Standaard