camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept 15 | Authentieke cannoli met verse ricotta

zaterdag 11 december 2021 om 3.25 uur

Senne Van der Ven

Ons eindejaarscadeau voor u: een bakcursus in 20 recepten, waarin we het niveau stap voor stap een beetje opkrikken. Bak mee met de hashtag #bakkentot2022 en deel het resultaat op Instagram!

Bekijk alle recepten van onze bakspecial op www.standaard.be/bakkentot2022


INGREDIËNTEN
(voor zo’n 10 à 15 stuks, afhankelijk van de grootte van je buisjes)


Voor de vulling:

250 g ricotta

3 el bloemsuiker

1 sinaasappel, de zeste


Voor het deeg:

350 g bloem

1 el cacaopoeder

3 el suiker

1 ei

60 g reuzel of boter, op kamertemperatuur

1 el azijn

50 ml marsala (een Italiaanse dessertwijn)

1 snuf kaneel

1 snuf zout


Voor de afwerking:

1 losgeklopt eiwit

Eventueel gekonfijt fruit, gehakte pistache of chocoladeschilfers


Ook nodig:

Een frituurpan of een potje met dikke bodem, voor de helft gevuld met frituurolie

Cannoli-buisjes (hier draai je het deeg rond voor het frituren)

Spuitzak


BEREIDING


1.
Doe de bloem, cacao en suiker met een snuf kaneel en zout in een mengkom. Meng door elkaar en maak in het midden een kuiltje. Breek daar het ei in en voeg de boter of reuzel, azijn en marsala toe. Meng met een houten lepel tot een brokkelig deeg en kneed daarna verder met de hand tot een glad, maar stug deeg. Het deeg mag erg stevig zijn, maar je moet het wel tot een bal kunnen vormen. Het is te droog als je na een tijd kneden geen samenhangend geheel krijgt. Is dat het geval, voeg dan nog een beetje marsala toe.

2. Laat het deeg twee uur rusten op kamertemperatuur. Verhit op het einde van de rusttijd de frituurolie tot 180 °C.

3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne lap. Een pastamachine is ook heel geschikt om van dit stugge deeg dunne lapjes te maken. Snijd er rondjes of vierkantjes uit met de diameter van jouw maat van cannoli-buisjes.

4. Wikkel het deeg rond de buisjes en sluit de naden door aan de binnenkant wat eiwit te strijken en ze dicht te duwen (dit kan ook met een vork). Bak het deeg, met buisje en al, in de hete olie gedurende 2 minuten. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Haal de buisjes eruit als ze iets zijn afgekoeld. Herhaal tot alle deeg is gebakken.

5. Meng voor de vulling alle ingrediënten door elkaar. Vul de afgekoelde cannoli: dat lukt goed met een spuitzak. Je kunt de uiteinden van de cannoli, waar de vulling zichtbaar is, afwerken zoals jij dat wilt: dip ze in gehakte pistache, decoreer met gekonfijt fruit of bestrooi met chocoladeschilfers.

Op zoek naar (culinaire) cadeautips of meer inspiratie voor de feesten? Surf naar www.standaard.be/feestinspiratie.

De podcasts van De Standaard