Club Brugge houdt ruim 33 miljoen over aan Champions League
  Foto:  ISOPIX

Het Europees seizoen van Club Brugge zit erop na de 4-1-nederlaag tegen PSG. Blauw-zwart houdt ruim 33 miljoen euro over aan de Champions League-campagne. Een fors bedrag, maar nog niet de helft van de inkomsten waarvan Nederlands kampioen Ajax zich nu al verzekerd heeft.

Club Brugge was voor de groepsfase begon al verzekerd van een startpremie van 15,64 miljoen euro. Op basis van zijn resultaten in die groepsfase casht het nog eens 3,73 miljoen euro aan premies: 2,8 miljoen voor de zege in Leipzig, 930.000 euro voor het gelijkspel tegen PSG. De Uefa-coëfficiëntenbonus levert Club Brugge zo’n 8 miljoen euro op, terwijl een combinatie van tv-rechten en ticketverkoop voor nog eens zo’n 6 miljoen extra zorgt.

Europees avontuur van Club Brugge voorbij na pandoering in Parijs

Dat is flink wat extra cash, maar het staat nog steeds in schril contrast met wat de Nederlandse kampioen Ajax tot dusver al heeft verdiend. De Amsterdammers zitten al bijna aan 70 miljoen euro inkomsten uit de Champions League. Waar dat verschil vandaan komt? De startpremie van 15,64 miljoen euro is dezelfde. Maar door de achttien op achttien in de poulefase krijgt Ajax liefst 16,8 miljoen euro aan winstpremies. Daar komt nog eens 9,6 miljoen euro extra bovenop als bonus voor de kwalificaties voor de achtste finales. De Uefa-coëfficiëntenbonus, die teams beloont voor Europese prestaties in het verleden, bedraagt voor Ajax liefst 20 miljoen euro. De rest komt uit tv-rechten en ticketing. Zo bedraagt het verschil met Club Brugge maar liefst 34,67 miljoen euro.