Onderzoek naar aantijgingen van emotioneel misbruik door bondscoach Yellow Tigers
Gert Vande Broek omringd door speelsters.  Foto:  BELGA

Er komt een onderzoek vanuit de Vlaamse overheid na de getuigenissen over mogelijk psychologisch grensoverschrijdend gedrag bij de nationale vrouwen volleybalploeg. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft topmagistraat Bart Meganck de opdracht gegeven de klachten onder de loep te nemen.

Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valerie Courtois - drie oud-speelsters van de Yellow Tigers - getuigden maandagavond in het Canvas-programma De prijs van de winnaar over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek. Die reageerde zelf ‘geschrokken’ op de beschuldigingen en kreeg ook het vertrouwen van de volleybond. Ilka Van de Vyver, huidig aanvoerster, besliste dan weer meteen te stoppen bij de nationale ploeg.

Het is nu aan Bart Meganck om de zaak te onderzoeken. Hij zal ‘als neutrale autoriteit alle aantijgingen bekijken, evenals de precieze omstandigheden’, aldus minister van Sport Ben Weyts, die ‘de sereniteit wil herstellen’. ‘Verschillende partijen hebben heel duidelijk stelling ingenomen. Een neutrale autoriteit moet nu trachten om klaarheid te scheppen en desgevallend aanbevelingen te doen.’

Eerder stond Meganck - zelf een voormalig topatleet - al aan het hoofd van de expertencommissie die onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld.

Weyts noemt de aantijgingen van de voormalige Yellow Tigers ‘van een andere orde als de getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld’ en, gaat het verder, ‘ze hebben ook niet echt betrekking op minderjarigen, maar maken wel veel emoties los en veroorzaken veel beroering. Verschillende partijen hebben in de media heel duidelijk stelling ingenomen en er dreigt een impasse die niemand vooruit helpt.’

Meganck heeft de opdracht inmiddels aanvaard.