SPD-politicus Olaf Scholz is woensdag door het Duitse parlement verkozen tot bondskanselier. Scholz kreeg 395 stemmen achter zich, ruim voldoende voor een meerderheid. Daarmee komt na zestien jaar een einde aan de regeerperiode van Angela Merkel. Zij kreeg een staande ovatie.

Na de stemming trok Scholz naar de Duitse president Frank-Walter Steinmeier om formeel te worden benoemd. Tegen de middag was hij weer in de Bundestag om de eed af te leggen. Hij zwoer onder meer om zich in te zetten voor het welzijn van het Duitse volk, maar de verwijzing naar God in de eed liet hij achterwege.

De voormalige minister van Financiën komt zo aan het hoofd te staan van de zogenaamde Ampelkoalition, of verkeerslichtcoalitie, die bestaat uit de sociaaldemocraten van de SPD, de Groenen en de liberale FDP.

De regering van Scholz bestaat uit acht vrouwen en acht mannen, zo werd eerder deze week al duidelijk. De groene ­Cem Özdemir werd een verrassende minister van Landbouw en Voeding, terwijl professor epidemiologie Karl Lauterbauch als minister van Volksgezondheid moet beslissen over de aanpak van de coronapandemie.

Scholz neemt de fakkel over van Angela Merkel die 16 jaar lang aan het roer stond van Duitsland. Bijna het volledige Duitse parlement gaf haar een staande ovatie. ‘Mutti’ Merkel was aanwezig op de tribune, aangezien zij zelf geen parlementslid meer is. Ze was 5.860 dagen bondskanselier en breekt zo net niet het record van Helmut Kohl, die tien dagen langer de functie bekleedde.

Later op de middag nam Scholz zijn intrek in de ambtswoning van de Duitse bondskanselier. ‘Neem dit huis in bezit en werk erin voor het welzijn van ons land’, zei Merkel bij de overhandiging van de sleutels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig