Notre-Dame droomt van nieuw interieur

Het aartsbisdom van Parijs heeft een project klaar voor de herinrichting van het interieur van de Notre-Dame. Nu nog de monumentenwatchers overtuigen.

Interventies van hedendaagse kunstenaars, een nieuwe verlichting op ooghoogte, banken op ­wieltjes in plaats van stoelen, ­Bijbelteksten die in verschillende talen op de muren geprojecteerd worden: tweeëneenhalf jaar na de verwoestende brand heeft de ­Notre-Dame zijn voorstellen klaar voor de nieuwe interieurinrichting en liturgische aanpak. Die zijn best verregaand. Verwacht wordt dat de experts van monumentenzorg er deze week advies over geven.

Over de voorstellen is al gekscherend geschreven. Hedendaagse kunstenaars zoals streetart­fenomeen Ernest Pignon-Ernest, Anselm Kiefer of Louise Bourgeois zouden in ­dialoog gaan met oude meesters als Les Frères Le Nain of Charles Le Brun, volgens Le Monde. Het Franse ministerie van ­Cultuur haastte zich alvast om de geciteerde namen ‘louter voorbeelden’ te noemen, waar trouwens ‘niet de geringste kanttekening’ bij gemaakt wordt. Senator Albéric de Montgolfier, voorzitter van de CNPA, noemde de keuze van kunstwerken ‘puur subjectief’.

De heropening is nog altijd gepland voor 2024.

Niet te missen